Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης διοργανώνει το «Περιφερειακό Φεστιβάλ Via Egnatia 2017» με τριήμερο δράσεων.

Οι εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου 2017.

Ενα φεστιβάλ που διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και στοχεύει να αποτελεί πυλώνα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, να συμβάλλει στην πολιτισμική συνένωση της Περιφέρειας ΑΜΘ μέσω της αρχαίας Εγνατίας οδού, στη σηματοδότηση και διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία και τη σημερινή τουριστική-πολιτιστική δραστηριότητα.

Στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, προγραμματίζονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις.

Οι δράσεις θα παρουσιάζονται ταυτόχρονα μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και οθονών προβολής στα ακόλουθα σημεία της Κομοτηνής: Βυζαντινό τείχος, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Μέγαρο Μουσικής (εξωτερικός υπαίθριος χώρος), κεντρική πλατεία Κομοτηνής – Ηρώο (Σπαθί), οδός Βενιζέλου.

Η ταυτόχρονη παρουσίαση συνιστά μία καινοτομία του Φεστιβάλ Via Egnatia στην Π.Ε. Ροδόπης, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρουσίασης μίας βασικής εκδήλωσης σε διάφορα σημεία της πόλης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολιτών, περαστικών και επισκεπτών.

Στο ίδιο πλαίσιο καινοτομίας και μοναδικότητας, επιχειρείται μία επιστημονική προσέγγιση του θέματος, κατά την ημερίδα της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου 2017, με τη συμμετοχή καθηγητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και ειδικών αρχαιολόγων.

Ακόμη, μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή αγώνων δρόμου διαφόρων αποστάσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ VIA στην Π.Ε. Εβρου, κατά το έτος 2016 και 2017, επιχειρείται και στη Ροδόπη η διεξαγωγή του 1ου αγώνα δρόμου Via Egnatia Run εντός πόλης, απόστασης 5 χιλιομέτρων.

Ο αγώνας δρόμου προγραμματίζεται να διεξαχθεί το Σάββατο 23/09/2017 και ώρα 18:30, με έναρξη το πάρκο Περιφέρειας (αρχαιολογικό μουσείο) και τερματισμό στο Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής.

Η διαδρομή περιλαμβάνει ιστορικά μνημεία της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το Ιμαρέτ (Εκκλησιαστικό Μουσείο), το Ιδρυμα Παπανικολάου-Βυζαντινό Μουσείο Κομοτηνής, την Παλαιά Αγορά Κομοτηνής, τον Πύργο του Ωρολογιού, το Γενί Τζαμί, το Θρακικό Πνευματικό Κέντρο Κομοτηνής-Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής (Παλαιό Ταχυδρομείο), το Εσκί Τζαμί Κομοτηνής, το Βυζαντινό Φρούριο, τον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας, την Εβραϊκή Συνοικία, το Τέμενος Σελβιλί (σπασμένο τζαμί), την Εγνατία οδό, την Παλαιά Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής), την Σχολή Νέστωρος Τσανακλή, την Λέσχη Κομοτηναίων, και την Συνοικία Βαρόσι/Βενιζέλου.

Επιπλέον, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βοηθήσει εθελοντικά, υποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής ως εθελοντής του «Περιφερειακού Φεστιβάλ Via Egnatia στην ΠΕ Ροδόπης έτους 2017».

Σχετικές πληροφορίες για εγγραφές, είτε ως εθελοντές, είτε ως δρομείς, παρέχονται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπου βρίσκονται αναρτημένες οι αιτήσεις συμμετοχής οι οποίες μπορούν να υποβάλλονται έως και την Τετάρτη 20/09/2017.

Οι εγγεγραμμένοι θα ενημερωθούν σχετικά έγκαιρα και αρμοδίως, ενώ τηρείται σειρά προτεραιότητας εγγραφής (έως 150 εθελοντές, έως 350 δρομείς).

 

Προτεινόμενα