ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Βαξεβάνης: Αποτυχημένος μπάτλερ ο Τσακαλώτος

Δριμύτατη επίθεση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο εξαπέλυσε με άρθρο του ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος αποτελεί μια από τις ισχυρότερες φωνές του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και το περιβάλλον, χλευάζει τον Τσακαλώτο γράφοντας ότι εμφανιζόταν σαν Ναπολέοντας της Αριστεράς αλλά τελικά ήταν μπάτλερ.

Το άρθρο του Βαξεβάνη δίνει μια εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα της επόμενης της επικράτησης Κασσελάκη.

To κείμενο του Κώστα Βαξεβάνη:

Είθισται για λόγους αβρότητας και ευγένειας, (πόσο μάλλον για λόγους αστικής αυτοπεποίθησης που θα έλεγε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος), μετά τις εκλογικές μάχες, να δίνονται συγχαρητήρια στον νικητή. Ο Στέφανος Κασσελάκης, δέχεται συγχαρητήρια από πολύ νωρίς χθες το βράδυ για την εκλογή του.

Ως αυτή την ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια κίνηση πολιτικής αβροφροσύνης προς αυτόν που θα αποτελέσει τον κύριο αντίπαλό του, αλλά πολυσυζητημένη είναι ήδη η κίνηση Τσακαλώτου. Με μια ανάρτησή του στο twitter, ο αποτυχών υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης ως εξής:

«Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά».

Ούτε συγχαρητήρια στον Στέφανο Κασσελάκη, ούτε αστικές ευγένειες και οξφορδιανή αυτοπεποίθηση. Μικροψυχία και σύνθημα για έφοδο όχι στα θερινά Ανάκτορα αλλά στο ίδιο το κόμμα. Η εκλογή Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη μάλιστα συμμετοχή, στην οποία πήρε και ο ίδιος μέρος, δεν είναι ούτε νίκη, ούτε ένα πολιτικό γεγονός.

Είναι «τα δύσκολα» στα οποία έχει μάθει η Αριστερά. Είναι ένα από τα εμπόδια και τους αγώνες της μάλλον, να εκλέγονται αυτοί τους οποίους επιλέγει η κομματική βάση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντί να σκεφτεί και να απαντήσει, γιατί πήρε μόλις 8% στις εσωκομματικές εκλογές, γιατί απέτυχε και αυτός και οι πρακτικές του, εμφανίζεται ως Μεγαλοϊδεάτης της Αριστεράς.

Δεν είναι αποτυχημένος αλλά κάτοχος των υψηλών ιδανικών που οι άλλοι προφανώς δεν αντιλαμβάνονται. Πρέπει λοιπόν να προσπεράσουμε όλοι το τι απέδειξε η κρίση του κόσμου της Αριστεράς και να μείνουμε στο αξίωμα του Ευκλείδη, ότι αυτός είναι το άπειρο της αριστεροσύνης. Ούτε κρίνεται, ούτε επικρίνεται.

Δεν πρόκειται μόνο για μια ελιτίστικη αντίληψη ξένη προς την Αριστερά που επικαλείται, αλλά για προβληματική προσωπική θεώρηση η οποία δεν έχει πολιτική ερμηνεία απαραίτητα. Πρέπει να έχεις έλλειμμα αυτογνωσίας για να φτάνεις στο σημείο αντί να απαντάς στον εαυτό σου γιατί σου γύρισαν την πλάτη, να δηλώνεις δημόσια ότι είσαι η αυθεντία, η έκφραση, ο εργολάβος και σε τελευταία ανάλυση ο Ναπολέων της Αριστεράς.

Η απονομή τίτλου από τον εαυτό του στον εαυτό του, θυμίζει εκείνους τους τύπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αγοράζουν στη ζούλα πλαστούς τίτλους ευγένειας, για να μπορούν να ξεγελούν κυρίως το μέσα τους. Ο Ευκλείδης μπορεί να θεωρεί ότι είναι ο λόρδος της Αριστεράς, αλλά κρίθηκε πρόσφατα ως αποτυχημένος μπάτλερ. Κανένας δεν κλαίει γι’ αυτόν.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα