ΕπικαιρότηταΠολιτική

Τσίπρας: Επιταχυντής της κρίσης ο Μητσοτάκης, μόνη λύση η λαϊκή ετυμηγορία

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Kontra Channel ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι «η χώρα μας βρίσκεται στην χειρότερη θέση στους σκληρούς δείκτες, στους θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη».

«Το μεγάλο και το επείγον ζήτημα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση, γιατί έχει αποτύχει και γιατί είναι επικίνδυνη», ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι άφησε απροστάτευτη την κοινωνία, δεν ύψωσε ασπίδα προστασίας από την πανδημία και δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ζούμε μία τραγωδία που αντικατοπτρίζεται σε χαμένους ανθρώπους, που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Αναφέρομαι όχι μόνο στον συνολικό αριθμό των νεκρών που είναι ο υψηλότερος, αναλογικά, στην Ευρώπη, αλλά και σε αυτό που υπέδειξε η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ότι ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που χάνονται, θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν οι συνθήκες στο σύστημα υγείας ήταν διαφορετικές».

Επικεντρώνοντας στον πρωθυπουργό και απαντώντας στις αιτιάσεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν έχει πια σημασία τι λέει ο κ. Μητσοτάκης, διότι είναι αναξιόπιστος. Δεν έχω ξαναδεί κυβέρνηση, που να μην ασχολείται με τίποτε άλλο παρά να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Δεν έχει καμία σημασία τι λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημασία έχει τι πράττει για να προστατεύσει τους πολίτες, να ισχυροποιήσει την ασπίδα απέναντι στην πανδημία. Δεν κάνει πράγματα, αντίθετα είναι επιταχυντής της κρίσης».

Στο “καυτό” ζήτημα της ακρίβειας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και επανέλαβε την πρότασή του για αύξηση του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Και εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ σημαντικές. Γιατί λειτουργεί σαν επιταχυντής της κρίσης και δεν έχει κάνει τίποτε για να ενισχύσει το εισόδημα και τα νοικοκυριά. Οταν ξεπουλάει την ΔΕΗ και τα δίκτυα μεσούσης της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης, τι είναι, δεν είναι επιταχυντής; Οι αυξήσεις στην χώρα μας είναι εξωφρενικές, και εδώ είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Εκτός από την ιδιωτικοποίηση δεν ενισχύει την επιτροπή ανταγωνισμού ώστε να σπάσει τα καρτέλ. Οταν θέλεις να στηρίξεις την κοινωνία απέναντι σε ένα φαινόμενο που δεν είναι παροδικό, αυξάνεις τον κατώτατο μισθό. Εμείς μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11% και τον υποκατώτατο 24%. Κάτω από τη δική μας πίεση, η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε εξαγγείλει ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, σε ποσοστό διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης. Και πέρασαν δύο χρόνια και είδαμε μηδενική αύξηση και τον Ιανουάριο έκανε 2% αύξηση. Ενώ σε όλη την Ευρώπη είχαμε αυξήσεις εκτός από την Ελλάδα και την Εσθονία. Και όταν του είπαμε ότι κάνεις μία τρύπα στο νερό βγήκε και είπε ότι θα κάνει αυξήσεις τον Μάιο. Και πώς θα ζήσει ο κόσμος με 20% αυξήσεις στις τιμές και 2% στον κατώτατο μισθό. Αλλά δεν τους ενδιαφέρει πώς θα ζήσει ο κόσμος, αυτή είναι η απάντηση. Ο ΣΕΒ, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες δεν θέλουν αυξήσεις μισθών και δεν θέλει να τους στεναχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι μία κυβέρνηση των deals και μία κυβέρνηση επικίνδυνη για τους πολλούς».

Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέθεσε: «Λίγη σημασία έχει τι λέει ο κ. Μητσοτάκης, είναι μία κυβέρνηση απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη. Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, γιατί άφησε την κοινωνία απροστάτευτη και δεν ενίσχυσε το σύστημα υγείας. Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη για το εισόδημα των εργαζόμενων, των νοικοκυριών, της μεσαίας τάξης. Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη για την δημοκρατία. Γιατί σε συνθήκες κρίσης οικοδομεί το δικό της καθεστώς, δημιουργεί συνθήκες δίωξης των δημοσιογράφων της αντίθετης άποψης».

Στην πρόσφατη παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τον χωρίζει άβυσσος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δίκιο σε αυτό που είπε ότι «μας χωρίζει άβυσσος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα».

Στην κατηγορία Μητσοτάκη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύει την επίθεση απέναντι στην οικογένειά του», θύμισε ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης «δεν δίστασε να έλθει στο Κοινοβούλιο και να αναφερθεί με ψέματα τα οποία σπιλώνουν την μνήμη ενός ανθρώπου που δεν είναι εν ζωή για να του απαντήσει, του πατέρα μου. Και συνέδεσε την ιστορία μου με την οικογενειακή ιστορία, που δεν ήταν γνωστή, με ψεύτικες αναφορές».

Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Εμείς δεν ασχοληθήκαμε με την οικογένειά του ποτέ, ασχοληθήκαμε όμως με αυτό που δικαιούμαστε ως αντιπολίτευση. Γιατί όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και καταθέτεις πόθεν έσχες και συμπεριλαμβάνεται και η σύζυγός σου, οφείλεις το πόθεν έσχες να ανταποκρίνεται στην νομιμότητα, οφείλεις να μην υποκρύπτεις εισοδήματα. Αυτό δεν είναι ότι ασχολούμαστε με την οικογένεια, αν είμαστε σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αυτό θα ήταν θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού”…

“Η αντιπαράθεσή μου με τον κ. Μητσοτάκη είναι πολιτική, πολιτικά τον αντιμετώπισα και θα συνεχίσω να τον αντιμετωπίζω. Αλλά μιας και είπε ότι είναι άβυσσος αυτή που μας χωρίζει, ναι είναι άβυσσος, εγώ δεν ήμουν γόνος ούτε πλούσιας ούτε πολιτικής οικογένειας, να έχω πατέρα πρωθυπουργό ή να προέρχομαι από πολιτικό τζάκι. Εγώ ήμουν ένας μαθητής στο δημόσιο Λύκειο, στο Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων. Εκείνος όλη του την ζωή πέρασε στα πούπουλα. Είχε σαν στόχο προσωπικό και οικογενειακό να γίνει πρωθυπουργός, γιατί έχουν οικογενειακή παράδοση, να κυβερνάνε την χώρα. Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος, εκείνος μας είπε ότι κόλλησε ένσημο όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός, τα βρήκε όλα έτοιμα στην ζωή του».

Στην παρατήρηση ότι ο κ. Μητσοτάκης ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό, απάντησε: «Προφανώς ψηφίστηκε, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και ο Τραμπ ψηφίστηκε στις ΗΠΑ”…

Επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές και απάντησε στον πρωθυπουργό«Προφανώς και δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε τις εκλογές, δεν θα καταλύσουμε το πολίτευμα και το Σύνταγμα… Και στην Γερμανία έγιναν εν μέσω πανδημίας και στις ΗΠΑ και στην Πορτογαλία θα γίνουν. Ζητάμε να γίνουν εκλογές για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Σε ερώτηση σχετικά με την κυβέρνηση συνεργασίας που προτείνει μετά τις εκλογές, με απλή αναλογική, απάντησε: «Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι αυτές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και στα μνημόνια… Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αν γίνονται σε προγραμματική βάση μπορούν να είναι σταθερότατες… Είναι προϋπόθεση πολιτικά και ηθικά να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να αθροίσουν μεγαλύτερο ποσοστό από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βελόπουλο».

Για τον Παύλο Πολάκη και εάν κάνει κακό με τις παρεμβάσεις του: «Η Νέα Δημοκρατία παράγει περισσότερο Πολάκη από όσο μπορούμε να καταναλώσουμε. Ο κ. Πολάκης είναι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποια που κάνει συμφωνώ σε κάποια διαφωνώ, κυρίως στην εκφορά του λόγου. Οσο βρίσκεται σε ένα συντεταγμένο πλαίσιο λειτουργίας δεν έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή όχι. Δεν έχει νόημα αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία και μου ζητάει να πάρω μέτρα για τον κ. Πολάκη. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης ας πάρει μέτρα για τον Κύρτσο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, υπάρχει και ο Πολάκης και ο Δραγασάκης, υπάρχει και ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος. Ο στόχος μου είναι να γίνει ακόμη πιο πολυσυλλεκτικός».

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα