ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Ολο και πιο κοντά η λειτουργία του μετρό – Πότε θα ξεκινήσει

Το… περίφημο πλέον  Μετρό της Θεσσαλονίκης, φτάνει όλο και πιο κοντά στην έναρξη της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας, η βασική γραμμή του Μετρό της Θεσσαλονίκης αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2024

Η βασική γραμμή (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός -Νέα Ελβετία) του Μετρό θα έχει 13 σταθμούς με μήκος γραμμής 9 χλμ. και 18 συρμούς τελευταίας τεχνολογίας που έχουν παραληφθεί, ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί και επιπλέον 15 νέοι σταθμοί.

Οι τελευταίοι θα καλύψουν τις ανάγκες τόσο στη βασική γραμμή, όσο και στην επέκταση της Καλαμαριάς, η οποία σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για της Υποδομές, Νίκο Ταχιάο, θα ακολουθήσει περίπου έξι μήνες μετά την εμπορική λειτουργία της βασικής γραμμής.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, καθώς θα περιλαμβάνει αυτόματες θύρες στις αποβάθρες που θα ανοίγουν μόνο κατά την άφιξη των συρμών, driverless συρμούς, αλλά και το σύστημα σηματοδότησης και ελέγχου CBTC που υψώνει ασπίδα προστασίας στο επιβατικό κοινό, αποτρέποντας την πρόσκρουση των συρμών.

Οι σταθμοί της Βασικής Γραμμής θα είναι οι εξής: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία.

Οι σταθμοί της επέκτασης προς Καλαμαριά θα είναι οι Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα, ενώ σε σειρά προτεραιότητας έχει μπει η επέκταση προς τα βορειοδυτικά, η τελική χάραξη της οποίας θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως  Χρήστος Σταϊκούρας είχε προσφάτως αναφέρει.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα