ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Θεσσαλία: Eχει ανασυρθεί το 75% των νεκρών ζώων – Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις

Σε εξέλιξη παραμένει η αποκομιδή των νεκρών ζώων που πέθαναν από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία, η οποία έχει φτάσει μεχρι στιγμή στο 75%.

Αυτλά τα στοιχεία επικαλέστηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, απαντώντας τη Δευτέρα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Αμεσα κινητοποιήθηκε σύσσωμο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον αρμόδιο Υπουργό, τους Υφυπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς. Κατέγραψαν τις απώλειες και προχώρησαν στην αποκομιδή, για ταφή και καύση των νεκρών ζώων. Δηλώθηκαν 110.000 νεκρά ζώα και 135.000 πτηνά.

Αυτή τη στιγμή η περισυλλογή έχει φτάσει το 75% και υπολείπονται όσα βρίσκονται στα λιμνάζοντα νερά και όσα ως συνήθως έχουν δηλωθεί υπεράριθμα», ανέφερε ο κ. Τουρνάς και ενημέρωσε ότι στις φονικές πλημμύρες «χάθηκαν 110.000 ζώα, έναντι 1.700.000 που είναι εγγεγραμμένα και δηλωμένα στην περιοχή της Θεσσαλίας, Δηλαδή μόλις το 7% του ζωικού κεφαλαίου χάθηκε από τη Θεσσαλία και βέβαια ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον πανελλαδικό αριθμό», είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πότε ξεκινούν οι πληρωμές στους πληγέντες

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Συντονιστικό στη Λάρισα.

«Ζημιές και ανάγκες που δεν έχουν σχέση με προηγούμενα φαινόμενα, όπως ο “Ιανός”, που είχε πλήξει τη Θεσσαλία. Οι αυτοψίες έχουν ξεπεράσει τις 16.500, σε περίπου 200 κοινότητες», διευκρίνισε ο υφυπουργός και δήλωσε ότι «θα υπάρξει στεγαστική συνδρομή από το κράτος για όσους έχουν πληγεί, ενώ τις επόμενες ημέρες, ενεργοποιείται ειδική πλατφόρμα για το επίδομα στέγασης σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τριαντόπουλος γνωστοποίησε ότι «μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 24.184 οριστικοποιημένες και 4.834 προσωρινές αιτήσεις στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής arogi.gov.gr. Η διαδικασία διασταυρώσεων έχει αρχίσει με ταχύτητα και προσοχή, ενώ από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ξεκινούν οι πληρωμές».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα