ΕπικαιρότηταΠολιτική

Ταχιάος: Ο σταθμός του μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει – Δεν έχει πολιτική χροιά

«Τα έργα για τον σταθμό του μετρό στα Εξάρχεια δεν σταματούν, συνεχίζονται», δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, που αναφερόμενος στις αντιδράσεις μίλησε για «περιορισμένο αριθμό διαμαρτυρόμενων» που «ασκούνται στην “επαναστατική γυμναστική”», θεωρώντας ότι η περιοχή είναι το «Γαλατικό χωριό».

«Ο σταθμός του μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει. Το έργο δεν έχει πολιτική χροιά, βασίζεται σε αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και έχουν διαψευστεί στην πράξη όλες οι αιτιάσεις οι οποίες έχουν αναφερθεί», επεσήμανε ο Νίκος Ταχιάος.

Ο υφυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση που έκανε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην κατασκευή του μετρό τονίζοντας ότι «ο δημόσιος χώρος στη πλατεία Εξαρχείων είναι υπό διωγμό και προκαλεί κοινωνική ένταση στη περιοχή».

Αναφορικά με την ένταση που επεσήμανε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, ο Νίκος Ταχιάος δήλωσε ότι «είναι ένας επαναλαμβανόμενα περιορισμένος αριθμός διαμαρτυρομένων, οι οποίοι ασκούνται στην “επαναστατική γυμναστική” σε μια περιοχή που θεωρούν ότι είναι το “Γαλατικό χωριό”, το οποίο αυτό τον ρόλο έχει να παίξει μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας».

Στην αναφορά για μείωση του δημόσιου χώρου στα Εξάρχεια, ο υφυπουργός είπε ότι είναι «μια σκάλα και ένα ασανσέρ». «Η ανάπλαση έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και αποδίδει ένα κόσμημα στη περιοχή. Κάποιοι δεν θέλουν αυτό το κόσμημα. Κάποιοι θέλουν να είναι το γνωστό “Γαλατικό χωριό”, όπου υπάρχουν συμφέροντα. Διότι καλή η επανάσταση, καλά όσα ακούγονται για την περιοχή των Εξαρχείων -προφανώς το μετρό όπου περνάει φέρνει άνοδο των αξιών διότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων- αλλά μήπως όμως η σημερινή κατάσταση αυτό που επιφέρει είναι καθήλωση των αξιών, υποβιβασμό, επειδή ακριβώς ο κανόνας στα Εξάρχεια είναι η βία; Διότι, ο κανόνας είναι ότι μια δεδηλωμένη ομάδα αναρχικών αυτά θέλουν να κρατήσουν. Τον ιδιόμορφο χαρακτήρα τους».

Από την πλευρά της, η Ελένη Καραγεωργοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για στοχευμένη πολιτική. «Η πλατεία Εξαρχείων είναι φυτώριο συνάθροισης, είναι ο ορισμός της ελευθερίας διακίνησης ιδεών. Με κατασταλτικές μεθόδους, προσπαθείτε να καταστρέψετε την ελευθερία σκέψης που έχει συνδεθεί ιστορικά με την πλατεία Εξαρχείων. Στερείτε από τους κατοίκους της την ποιότητα ζωής. Στην πλατεία είναι μεγάλη ανάγκη να συνεχίσει ο κόσμος να συσπειρώνεται. Είναι στοχευμένη η πολιτική σας ανάγκη σε μία συμβολική ιστορικής σημασίας πλατεία», είπε η ίδια.

Ο Νίκος Ταχιάος αντέδρασε στο επιχείρημα της Ελένης Καραγεωργοπούλου πως η πλατεία Εξαρχείων είναι ο ορισμός της ελευθερίας ιδεών. «Μένω ενεός με τον ορισμό ελευθερία ιδεών μέσα στα Εξάρχεια όπου απαγορεύεται η οποιαδήποτε αντίθετη άποψη. Αυτή η συζήτηση για τα Εξάρχεια είναι άχαρη, δεν έχει κανένα μέλλον, έρχεται από ένα παρελθόν το οποίο δεν έχει κανένα χρώμα και καιρός είναι να δούμε ότι ο σταθμός ξεκίνησε και ο σταθμός γίνεται».

Συμπλήρωσε πως «το έργο για τη σημερινή γραμμή το δημοπράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρξε η παραμικρή κυβερνητική εμπλοκή της ΝΔ σε ότι αφορά τη χάραξη του Μετρό στη γραμμή 4».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα