ΕπικαιρότηταΚόσμος

Τα ισραηλινά πυρά έχουν οδηγήσει στην απελπισία νοσοκομεία, νεογέννητα και ηλικιωμένους

Στον δρόμο και (προφανώς) χωρίς περίθαλψη βρίσκονται οι ασθενείς μετά τις “εξαναγκαστικές εκκενώσεις” δύο παλαιστινιακών νοσοκομείων.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων την Κυριακή ο Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Λωρίδας της Γάζας, αναφερόμενος στα παιδιατρικά νοσοκομεία “Αλ Νασρ” και “Αλ Ραντίσι”.

Στο μεταξύ, η Χαμάς δήλωσε ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους λόγω της διαχείρισης από το Ισραήλ του θέματος του νοσοκομείου αλ Σίφα, το οποίο δέχεται σφοδρά πυρά, καθώς ισραηλινές δυνάμεις πλησιάζουν στις εγκαταστάσεις του.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως κάλυμμα ενός υπόγειου κέντρου διοίκησης χωρίς να παρέχει αποδείξεις, ωστόσ αρνείται να δείξει αποδεκτικά στοιχεία και ταυτοχρόνως η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες, ζητλωντας και εκείνη από το ισραήλ να αποδείξει με οποιονδήποτε τρόπο (ακόμη και όχι ιδιαιτέρως πειστικό…) αυτήν την τόσο σοβαρή σε βάρος της κατηγορία.

Τα νοσοκομεία είναι πλήρως αποκομμένα

“Εχουμε χάσει εντελώς την επαφή με το νοσηλευτικό προσωπικό των δύο νοσοκομείων”, δήλωσε την Κυριακή ο Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωνε ότι στρατιώτες του άνοιξαν ένα πέρασμα για να απομακρυνθούν οι άμαχοι, με τα πόδια ή με ασθενοφόρα, από τα νοσοκομεία “Αλ Σίφα”“Αλ Ραντίσι” και “Αλ Νασρ”.

Οσον αφορά το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, ο Ζακούτ περιέγραψε μια “πλήρως καταστροφική κατάσταση”, υποστηρίζοντας ότι “κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει από αυτό, ωστόσο, πρέπει να σώσουμε τα πρόωρα μωρά που κινδυνεύουν”, συνέχισε.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι στρατιώτες θα βοηθούσαν σήμερα στην απομάκρυνση των βρεφών.

“Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο νοσοκομείο, ιδίως εκείνα που διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη μεταφορά μωρών. Επιπλέον, κανένα νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα να τα παραλάβει, επομένως δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτές οι μεταφορές μπορούν να γίνουν με ασφάλεια”, εξήγησε η Μέλανι Γουόρντ, η επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους” (MAP) που δραστηριοποιείται στη νεογνολογική κλινική του Αλ Σίφα.

Εδώ και αρκετές ημέρες, στελέχη του Αλ Σίφα λένε ότι δεκάδες πτώματα έχουν εγκαταλειφθεί γύρω από το νοσοκομείο και στην αυλή του.

Ενας τραυματιοφορέας που μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι ασθενοφόρα δέχθηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές όταν προσπάθησαν να προσεγγίσουν στις εγκαταστάσεις.

“Ζητήσαμε να μπορέσουμε να θάψουμε τους νεκρούς όμως όποιος βγαίνει στην αυλή του νοσοκομείου Αλ Σίφα δέχεται πυρά”, επανέλαβε ο Ζακούτ.

Λόγω της κατάστασης αυτής, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς δεν έχει τη δυνατότητα να ανακοινώνει απολογισμό των νεκρών και των τραυματιών “επειδή δεν έχουμε πρόσβαση στα θύματα”, εξήγησε.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, η Χαμάς είχε ανακοινώσει πως οι νεκροί ξεπερνούν τους 11.000 ανθρώπους.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα