Περιφέρεια Δυτικής ΕλλάδαςΠεριφέρειες

Σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την Πολιτική Προστασία.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ Νίκος Γυφτάκης και οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών από κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Οπως τονίστηκεεπρόκειτο για ένα πολύ δύσκολο πενθήμερο με πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα για την περιοχή.

Σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση και ολικός παγετός, εκτός από τα ορεινά και σε πεδινά και παραλιακά σημεία, με την Πολιτική Προστασία και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν ανοικτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο που είναι αρμοδιότητά της και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (εκτός των παραχωρημένων οδικών αρτηριών: Ολυμπία και Ιόνια Οδό).

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε:

«Κρατήσαμε ανοικτές τις βασικές οδικές αρτηρίες και ιδίως σε περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως Ναυπακτία, Θέρμο, Βάλτος, Αιγιάλεια, Καλάβρυτα, Ερύμανθος κ.ά. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν σε πολύ καλή συνεργασία με τους Δήμους και τις αρμόδιες Αρχές, Πυροσβεστική και Αστυνομία, τους οποίους και ευχαριστούμε για την υπερπροσπάθεια.

Δεν κοιτάμε σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα, Δήμος ή Περιφέρεια. Δίνουμε λύσεις για τον πολίτη. Αυτό αποτελεί για την Περιφέρεια κανόνα.

Η διαρκής μείωση του προσωπικού της Περιφέρειας πρέπει να σταματήσει τώρα. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της χώρας και των περιφερειών, με χειριστές και όλες τις ειδικότητες».

Αμεσης προτεραιότηταςόπως τονίστηκε στη σύσκεψηείναι η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ανθρώπινο δυναμικό και μάλιστα άμεσα, με χειριστές.

Επίσης, ζήτησε από τις Υπηρεσίες τη διερεύνηση άμεσης προμήθειας ειδικών για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων πολυμηχανημάτων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων, καθώς και επιπλέον προμήθειες αλατιού, σε περίπτωση που απαιτούνται.

Παράλληλα, λήφθηκαν ήδη πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αρμόδιων Αρχών, Υπουργείου και ΕΛΓΑ για την άμεση εκτίμηση των ζημιών, αποκατάστασή τους και ανακούφισης των πληγέντων, ιδίως των αγροτών και των κτηνοτρόφων που υπέστησαν σοβαρότατες καταστροφές στην παραγωγή τους λόγω των δυσμενών αυτών συνθηκών.

Επιπλέονήδη έχει σταλεί επιστολή του περιφερειάρχη τόσο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και στον πρόεδρο ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέόσο και στον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη.

Κατά τη σύσκεψη, τέθηκε στο επίκεντρο η προετοιμασία και ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένα πιθανό νέο κύμα κακοκαιρίας το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους τους διευθυντές και τους εργαζόμενους της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν.

 

Προτεινόμενα