ΕπικαιρότηταΠολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: H στάση της Ε.Ε. αμήχανη και άβουλη

Κριτική στη στάση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ασκεί με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πόλεμο σε Παλαιστίνη και Ισραήλ.

«Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των απαχθέντων και την επαναφορά στη διπλωματική οδό, με στόχο λύση δύο βιώσιμων κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

 

Αναλυτικά

“Η απολύτως καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς, δεν νομιμοποιεί την αντεπίθεση που εξαπέλυσε τις προηγούμενες μέρες το Ισραήλ, η οποία κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσω του αποκλεισμού της περιοχής.

Αποκορύφωμα, ο χθεσινός βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς που (σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ) πραγματοποιήθηκε από την ισραηλινή αεροπορία. H βία σε βάρος αμάχων δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτή από το διεθνές δίκαιο και το στοιχειώδες αίσθημα δικαιοσύνης, ενώ η λογική της «εκδίκησης» μόνο περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και μεγαλύτερες απώλειες θα επιφέρει.

Hδη, οι τρεις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την υπογραφή των Συμφωνιών του Οσλο και η πολιτική των εποικισμών, της κατοχής και του αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τις ισραηλινές αρχές, αποδεικνύουν ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, γεννούν μόνο βία και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην περιοχή.

Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των απαχθέντων και την επαναφορά στη διπλωματική οδό, με στόχο λύση δύο βιώσιμων κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο πλαίσιο αυτό εξαιρετικά προβληματική είναι τόσο η απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και η αμήχανη, άβουλη στάση της Ε.Ε.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση και να προσφέρει βοήθεια σε θύματα, πρόσφυγες και τραυματίες, Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς.

Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε ενεργά τον αγώνα υπέρ της ειρήνης και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού, απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη χρησιμοποιεί τη βία κατά αμάχων για να επιτύχει τους σκοπούς της”.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα