ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Συνολάκης: 100 φορές ισχυρότερη η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης από αυτή στην Τόνγκα

Santorini, Greece – Photo by Joe Pohle on Unsplash

Τις ομοιότητες της έκρηξης του ηφαιστείου στην Τόνγκα με εκείνη της Σαντορίνης που κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό, επισήμανε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο καθηγητής «η έκρηξη στην Θήρα ήταν 100 φόρες ισχυρότερη».

«Η έκρηξη του ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα είναι από πλευράς γεωφυσικής ένα ενδιαφέρον φυσικό φαινόμενο το οποίο δεν συμβαίνει συχνά. Τα κύματα έφτασαν όχι μόνο στο Περού αλλά στην δυτική ακτή της Αφρικής, ενώ όλοι οι ωκεανοί της γης αισθάνθηκαν την έκρηξη» αναφέρει ο καθηγητής.

Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα δεν επηρέασε μόνο τις γύρω περιοχές, αλλά όπως φαίνεται το κρουστικό κύμα έφτασε μέχρι και στην Ελλάδα. «Ο λόγος που μας ενδιαφέρει στην Ελλάδα, είναι γιατί κάπως έτσι ήταν η έκρηξη της Σαντορίνης» εξηγεί.

«Μια ισχυρή υποθαλάσσια έκρηξη είχε γίνει το 1883 στο ηφαίστειο Κρακατόα στην Ινδονησία, όταν τα κύματα ουσιαστικά έγιναν αισθητά μέχρι το αστεροσκοπείο του Λονδίνο», ανέφερε ο κ. Συνολάκης ενώ μιλώντας για την μινωική έκρηξη στην Σαντορίνη πριν από 3500 χρόνια, επεσήμανε πως ήταν μια από τις 10 μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς για την έκρηξη στα Τόνγκα, προκύπτει πως η έκρηξη στην Θήρα ήταν 100 φόρες ισχυρότερη. «Μας ενδιαφέρει λοιπόν να καταλάβουμε τι έχει γίνει από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα, γιατί έτσι θα εξηγήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο του ηφαιστείου της Σαντορίνης και θα καταλάβουμε τι συνέβη, πώς εξαφανίστηκε ο μινωικός πολιτισμός, τι έγινε μετά», είπε.

Όσο αφορά στα υποθαλάσσια ηφαίστεια, το ηφαίστειο της Σαντορίνης διαθέτει από τους μεγαλύτερους κρατήρες στον κόσμο, σημείωσε ο κ. Συνολάκης.

«Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις κάθε 50-70 χρόνια και κάνει μεγάλες εκρήξεις, όπως η μινωική έκρηξη κάθε δεκάδες χιλιάδες χρόνια, μερικοί λένε κάθε 16.000 χρόνια. Για να γίνει μια μεγάλη έκρηξη σύντομα, κοιτάζοντας ιστορικά τι έχει γίνει στο παρελθόν είναι πολύ μικρή η πιθανότητα», εξήγησε ο κ. Συνολάκης.

Τέλος, ανέφερε πως στην χώρα μας υπάρχουν αρκετά ενεργά ηφαίστεια και πάντα υπάρχουν γεωφυσικά φαινόμενα που μπορούν να μας εκπλήξουν, ωστόσο σημείωσε ότι «το καλό με τα ηφαίστεια είναι ότι προτού κάνουν μια μεγάλη έκρηξη αρχίζουν πολύ καιρό πριν να κάνουν σεισμικές δονήσεις και δίνουν διάφορα σημάδια προκειμένου κανείς να προετοιμαστεί. Είναι πάρα πολύ σπάνιο, ένα ηφαίστειο χωρίς να δώσει καμία απολύτως προειδοποίηση να εκραγεί, μάλιστα τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να κρατήσουν μέχρι και αρκετούς μήνες».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα