ΕΝΠΕΠεριφέρεια Νοτίου ΑιγαίουΠεριφέρειεςΥπουργείο ΕσωτερικώνΦορείς-Οργανισμοί

Συνεργασία των τριών νησιωτικών Περιφερειών

Στη συνάντηση του Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, συμμετείχε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Η συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον κ. Σκουρλέτη είναι η δεύτερη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών και ζητήθηκε από την ΕΝΠΕ διότι, παρότι μεσολάβησε διάστημα τριών μηνών από την προηγούμενη, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στα θεσμικά και οικονομικά θέματα που εξ αρχής είχαν τεθεί.

Ενδεικτικό της στάσης του Υπουργείου Εσωτερικών στα ζητήματα που ταλανίζουν τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη στο φλέγον ζήτημα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για προσλήψεις κατά προτεραιότητα και μάλιστα εντός του 2016, λόγω των πιεστικών αναγκών που δημιουργεί η νησιωτικότητα.

Ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε στον κ. Σκουρλέτη την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία και να προχωρήσει η προκήρυξη των 41 θέσεων που έχουν εγκριθεί.

Και αυτό, διότι σύμφωνα με την ενημέρωση που ο ίδιος ο περιφερειάρχης είχε από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Γεροβασίλη, παρότι αυτές καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος από τις 245 θέσεις που έχει ζητήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο περιφερειάρχης επανέφερε και το ζήτημα της νησιωτικότητας, ζητώντας να ληφθεί υπόψιν στον συνολικό σχεδιασμό και τις πολιτικές του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως είναι το επικείμενο «πολυνομοσχέδιο».

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να γίνει το προσεχές διάστημα ειδική σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών με τους περιφερειάρχες των τριών νησιωτικών Περιφερειών, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, προκειμένου οι προτάσεις που αφορούν τη νησιωτικότητα, να συμπεριληφθούν στο θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου.

Στην διάρκεια της συνάντησης, οι περιφερειάρχες εξέθεσαν στον κ. Σκουρλέτη τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα αιχμής που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η μεταρρύθμιση στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση μετεξέλιξής της σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Παράλληλα, η Ενωση Περιφερειών ζήτησε επίσημη ενημέρωση για το λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, το οποίο παρότι έχει εξαγγελθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, δεν έχει έρθει ακόμη στη Βουλή.

Ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους περιφερειάρχες ότι τόσο το πολυνομοσχέδιο «σκούπα», όσο και η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:ΕΝΠΕ