ΚΕΔΕΥπουργείο ΕσωτερικώνΦορείς-Οργανισμοί

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Στόχοι, προβληματισμοί και αντεγκλήσεις

Η διαχείριση εκτάκτων αναγκών ήταν ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα προστασίας του πολίτη Νικόλαου Τόσκα.

Ο κ. Καπάκης σημείωσε ότι συστάθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και ζήτησε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.

Σε ό,τι αφορά στις δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι υπογράφηκε απόφαση από τη Γενική Γραμματεία που θεσπίζει τις ρυθμίσεις και λειτουργίες των οργάνων Πολιτικής Προστασίας και γνωστοποίησε ότι υποβλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε οι ΟΤΑ Α’ βαθμού που είχαν δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό μέχρι τρεις μήνες για τις ανάγκες πυρασφάλειας να μπορούν να το προσλαμβάνουν για τέσσερις μήνες, ώστε να καλυφθεί όλο το εύρος της δασοπυρόσβεσης.

Επιπλέον υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με το ΙΓΜΕ, ώστε σε 24 με 36 ώρες να παρεμβαίνει κλιμάκιό του που θα κάνει αξιολόγηση του εκάστοτε κινδύνου, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με πυροσβεστικό σώμα για τη θωράκιση των μικρών, κυρίως, νησιών, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγείται η ΣΑΤΑ πυροπροστασίας να μετατραπεί σε ΣΑΤΑ πολιτικής προστασίας.

Παραλλήλως, αναζητείται τρόπος για την επιχειρησιακή σύνδεση των εμπλεκόμενων φορέων, σε συνδυασμό με το 112, δεδομένου ότι, όπως είπε, μεταβαίνουμε σε έναν ενιαίο αριθμό κλήσης.

Ο κ. Καπάκης γνωστοποίησε, ακόμη, ότι βρίσκεται ήδη σε νομοθέτηση η ίδρυση σχολής πολιτικής προστασίας που θα παρέχει πιστοποιημένη κατάρτιση και εκπαίδευση σε επίπεδο βασικών γνώσεων και εξειδίκευσης και προσέθεσε: «Συζητάμε, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, για τη δημιουργία ενός εθνικού κέντρου πολιτικής προστασίας για την εξάσκηση εθελοντών και αιρετών στη Βόρεια Ελλάδα. Εχει παραχωρηθεί μία έκταση ώστε αυτό το κέντρο, η φιλοδοξία μας είναι, να γίνει και να μην καλύπτει μόνο τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας αλλά και πέραν των συνόρων δεδομένης της γεωστρατηγικής μας θέσης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Γιώργος Ψαθάςπαρουσίασε τις προτάσεις της Ενωσης.

Αναφέρθηκε στη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε δήμο ξεχωριστά, με έμφαση σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, τη δημιουργία κέντρων επιχειρήσεων τουλάχιστον στις πιο ευαίσθητες περιοχές, είτε σε επίπεδο ΟΤΑ, είτε σε επίπεδο Συνδέσμων ΟΤΑ, την αναβάθμιση της λειτουργίας των γραφείων πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ, την μετατροπή της ΣΑΤΑ πυροπροστασίας σε ΣΑΤΑ πολιτικής προστασίας, την προώθηση συμφωνίας – πλαίσιο μεταξύ μεταξύ πράσινου ταμείου, ΚΕΔΕ και ΥΠΕΣΔΑ, με φορείς υλοποίησης τους δήμους, ώστε να προγραμματιστούν ειδικές δράσεις πολιτικής προστασίας, την επανάληψη, εντός του 2017, νέου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος για την πολιτική προστασία και την ανάγκη τήρησης στην ΚΕΔΕ μιας βάσης δεδομένων με όλα τα μέσα και τις εθελοντικές ομάδες.

Ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά πρότεινε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Να εφαρμοστεί ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά πρότεινε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη θεματική ενότητα της ΚΕΔΕ «ΝησιωτικότηταΜετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες», στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Ο κ. Κουρουμπλής, με αφορμή την παρουσία της προέδρου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Gudrun Mosler – Tornestrom, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ανέλυσε την πρότασή του.

«Να αναλάβει ο πρωθυπουργός πρωτοβουλία στη συνάντηση των εννέα ηγετών του Νότου που θα γίνει τέλος του χρόνου, αρχές του 2017. Να υπάρξει συντονισμός όλων των χωρών, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής -στο πλαίσιο της Μαλτέζικης προεδρίας- να έχουμε μία οργανωμένη και συγκροτημένη παρέμβαση για τη διεκδίκηση ενός τέτοιου προγράμματος».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, θα προηγηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στο υπουργείο μία πρώτη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες, τους αντιπεριφερειάρχες, τους προέδρους των ΠΕΔ των νησιωτικών περιοχών και την ΚΕΔΕ.

Επίσης, να υπάρξει τριμερής συνάντηση των υπουργών Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου και συνάντηση με τους περιφερειάρχες των αμιγώς νησιωτικών χωρών των Νοτίων χωρών.

«Αυτή η κινητικότητα θα εκδηλώσει με μεγάλη σαφήνεια τη βούληση μας να διεκδικήσουμε από την Ευρωπαική Ενωση, επιτέλους, ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες των νησιών. Να μην είναι ένα πρόγραμμα διαπιστώσεων, αλλά υλοποίησης. Θέλω να σας καταστήσω κοινωνούς αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας και είμαι βέβαιος ότι δουλεύοντας από κοινού θα μπορέσουμε πραγματικά να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά κυρίως στο Αιγαίο», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Επίσης, μίλησε για στελέχωση των Δήμων στα μικρά νησιά και για βελτίωση των δεικτών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. «Η στελέχωση των Δήμων και η βελτίωση των ΚΑΠ είναι δύο ζητήματα που πρέπει να επιμείνουμε για να υλοποιηθούν. Θα έχουμε 300 προσλήψεις για την Αυτοδιοίκηση στα νησιά και περίπου άλλες 100 προσλήψεις στις δύο περιφέρειες του Αιγαίου. Είναι αρκετές μόνιμες θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό και την αλληλεγγύη που έδειξαν οι κάτοικοι των νησιών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έδειξαν αλληλεγγύη που διέσωσε την αξιοπρέπεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «τα νησιά του Αιγαίου έδειξαν το απόθεμα ψυχής που έχουν, όμως ξέρετε καμία φορά έρχεται και η κόπωση και είναι ανθρώπινο. Και εδώ πρέπει να δούμε με ποιόν τρόπο θα αντισταθμίσουμε τις δυσκολίες».

Τα προβλήματα των νησιών

«Είναι πολύ διαφορετικό να είσαι στο σπίτι σου ή στο γραφείο και να ακούς τα προβλήματα των νησιών, από αυτά που άκουσα σήμερα από εσάς τους ίδιους τους δημάρχους», υποστήριξε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Gudrun Mosler – Tornestrom.

Εκφράζοντας την ελπίδα και ο νέος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης να είναι θετικός, η κυρία Tornestrom σημείωσε ότι «ο πρώην πρόεδρος του Κογκρέσου Ζαν Κλοντ Φρεκόν είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή στον οποίο πρότεινε να υπάρξει μία διαδικασία μεταξύ της Ελλάδας και του Κογκρέσου. Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ τους προκειμένου να υλοποιηθούν οι συστάσεις μας».

alt

Αναφερόμενη στην έκθεση παρακολούθησης του Κογκρέσου που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2015, είπε ότι εφιστά την προσοχή των εθνικών Αρχών στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας αναφορικά με την οικονομική κατάσταση και την προσφυγική κρίση και τις λύσεις που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερες ανάγκες των δήμων και των περιφερειών. «Επίσης εστιάσαμε στο θέμα της έλλειψης διαβούλευσης των τοπικών Αρχών και της κεντρικής κυβέρνησης και την έλλειψη της δημοσιονομικής αυτονομίας που υπάρχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η κυρία Τόρνστρομ τόνισε ότι κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα είχε την ευκαιρία να αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι, ενώ για το προσφυγικό υπογράμμισε: «Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ΚΕΔΕ και οι ελληνικοί δήμοι για να παρέχουν φιλοξενία στους πρόσφυγες και μετανάστες παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν μέσα, έχουν ελάχιστους πόρους στη διάθεσή τους και καμία αρμοδιότητα. Είδα με πόση ενέργεια αυτοί οι άνθρωποι παλεύουν και δεν καταθέτουν τα όπλα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ανέφερε ότι στα νησιά θα πρέπει να «δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό τοπίο από αυτό που σήμερα ζούμε» και να μετατραπούν οι δυσκολίες σε ανάπτυξη και ευκαιρίες.

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής, μίλησε για «μεγάλα και καταλυτικά προβλήματα στα νησιά», όπως επίσης για «νησιά με ένα στέλεχος, για δημάρχους που είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν μόνοι το απορριμματοφόρο, που δεν μπορούν να κάνουν καμία οργάνωση». Επίσης, στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΚΕΔΕ έχει στα χέρια της μια μελέτη που εκπόνησε το ΙΤΑ για τη νησιωτική πολιτική.

«Πεθαίνουμε, είμαστε μόνοι και παλεύουμε. Τα μικρά νησιά έχουν μεγαλύτερα προβλήματα», δήλωσε η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά – Αλιφέρη. «Μας ξέχασαν. Δεν έρχονται γιατροί στο νησί, δώσετε κίνητρα», υποστήριξε απευθυνόμενη στην πολιτεία.

Σωκράτης Φάμελλος: «Αλλάζουμε στάση στο θέμα των στερεών αποβλήτων»

«Αλλάζουμε στάση στο θέμα των στερεών αποβλήτων και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι από το 2017 θα πρέπει τα οργανικά απόβλητα να είναι αντικείμενο διαχείρισης, ενώ σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση κατέστησε σαφές ότι το ποσοστό της προδιαλογής και της ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να φτάσει το 50% του συνόλου των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων. «Είμαστε πίσω στους ευρωπαϊκούς στόχους, είμαστε στο 25% και αυτό σημαίνει ότι δεν πάμε καλά» είπε και ανέφερε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη και να αλλάξουν στάση «και ο πατέρας που πετάει το κουτάκι από τα τσιγάρα από το αυτοκίνητο και η μητέρα που πετάει τρόφιμα στα σκουπίδια».

Σε ό,τι αφορά στα χρονοδιαγράμματα σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον τα θεσμικά εργαλεία και πρόσθεσε: «Αναμένουμε τα Περιφερειακά Συμβούλια στις περισσότερες Περιφέρειες να ολοκληρωθούν μαζί με τις ΚΥΑ για τους ΠΕΣΔΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αρα μέχρι το τέλος του χρόνου η χώρα θα έχει ένα νέο σχέδιο αποβλήτων, το οποίο θα είναι περιφερειακά συγκεκριμενοποιημένο με τοπικές αντένες, όπως εκπονήθηκαν από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης και ένα διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο αλλά και μία πολιτική ηγεσία αποφασισμένη να περάσουμε στην πράξη. Γιατί τα λόγια περίσσεψαν στη χώρα αλλά τα έργα δεν έγιναν».

alt

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δεν δούλευε καλά. Διότι εάν δούλευε καλά, όπως είπε, δεν θα είχαμε πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ, τα επικίνδυνα απόβλητα, το Θριάσιο.

Τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρόστιμα από την Ευρώπη, που η Ελλάδα δυστυχώς δεν μπορεί να ικανοποιήσει.

Ειδικά για τα επικίνδυνα απόβλητα, είπε ότι είναι αδιανόητο τα τελευταία χρόνια η πολιτική ηγεσία να έχει διακόψει τη βιομηχανική ανάπτυξη, επειδή δεν έχουμε υποδομές και να είμαστε εξαρτημένοι από το εξωτερικό.

Παραλλήλως, έκανε γνωστό ότι περνάμε σε ένα νέο μοντέλο που συνδυάζει τη διαχείριση αποβλήτων με την κυκλική οικονομία, τη βιομηχανική συμβίωση και τη σχετική γνώση των Ελλήνων επιστημόνων, σε μία νέα περίοδο διαχείρισης αποβλήτων που, όπως επισήμανε, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Αναφερόμενος στους στόχους που έχουν τεθεί για την ανακύκλωση, ο υπουργός επεσήμανε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να ελέγχει το επίπεδο της απόδοσης κάθε δήμου και κάλεσε τους παραγωγούς αποβλήτων και την Αυτοδιοίκηση να θέσουν στόχους από κοινού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι η συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση πρέπει να αφορά και στην αναζήτηση και άλλων πόρων, πέραν αυτών που είναι διαθέσιμοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εθεσε όμως και το ερώτημα «τι είδους ΦΟΔΣΑ χρειαζόμαστε;», επισημαίνοντας ότι οι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μεταξύ άλλων θα πρέπει να έχουν το μέγεθος, τη δυνατότητα και την ικανότητα να δεσμεύονται για τους εθνικούς στόχους και να τους υλοποιούν, να έχουν την τεχνογνωσία για να υποστηρίζουν τους δήμους, να ικανοποιούν το κατώφλι βιωσιμότητας των μονάδων και να διαχειρίζονται και το θέμα της συλλογικής ευθύνης. «Αυτό» προσέθεσε, «μπορεί να γίνει με ισχυρή νομιμοποίηση των ΦΟΔΣΑ».

«Δεν πήγαινε άλλο και το ήθελε η κοινωνία να αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης αλλά πρέπει να είμαστε ένας χώρος που πρωτοπορεί και στο θέμα του Περιβάλλοντος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παραλλήλως, προανήγγειλε την έναρξη της κωδικοποίησης της νομοθεσίας Περιβάλλοντος.

Το νερό σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα είναι κοινωνικό αγαθό

«Το νερό και της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας είναι κοινωνικό αγαθό και το θέλουμε στο δημόσιο χώρο ευθύνης», τόνισε επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπενθύμισε ότι μαζί με τους δημάρχους της βόρειας Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ήταν στην ίδια πλευρά, στο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και είπε πως η μεταφορά του νερού από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο δεν σημαίνει υποχρεωτικά πώληση, ούτε ότι τα χρήματα θα δοθούν για το χρέος.

Επίσης όπως ανέφερε, «υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θωρακίζει το 51% και μία δέσμευση, προς το παρόν, της κυβέρνησης πρέπει να γίνει πράξη, συμφωνώ, για συνταγματική υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του είπε: «Πάρτε ως ευκαιρία τη χρονική αυτή περίοδο της θέσης που κατέχετε, γιατί έχουμε ακούσει πολλά λόγια, μεγάλα λόγια και σήμερα το σύμμεικτο σκουπίδι είναι 90% και είναι προσβολή για την Ευρώπη η Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα για τους πολίτες της και το πληρώνει ακριβά».

«Εχετε ένα μεγάλο βάρος, αλλά πρέπει να τρέξετε με μεγάλες ταχύτητες», είπε και ζήτησε γρήγορους ρυθμούς από το υπουργείο, διαφορετικά η ΚΕΔΕ θα είναι αναγκασμένη να συγκρουστεί. «Ο διάλογος δεν είναι αδυναμία, είναι σύνθεση, αλλά όταν δεν μπορέσει να δώσει αποτελέσματα, τότε είμαστε αναγκασμένοι να συγκρουστούμε και δεν είναι δυνατόν να συγκρουστούμε με τα σπλάχνα των ανθρώπων που θα νομοθετήσουν και ξέρουν» ανέφερε και πρόσθεσε: «Κάντε σήμερα τη ρήξη και αν το κάνετε θα σας χειροκροτήσουμε, αν δεν το κάνετε θα είμαστε απέναντι».

Την ανάγκη να βρεθούν διαχρονικές λύσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας,Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης.

Οπως εκτίμησε, μετά από την επεξεργασία των προτάσεων της ΚΕΔΕ, η Ενωση είναι εδώ για να παρέχει την υποστήριξή της. Πρότεινε, άλλωστε, συμπράξεις δήμων και φορέων ώστε να αξιοποιηθούν τα λιμνάζοντα χρήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μελέτη για τους νησιωτικούς δήμους από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε 9.837 ανέρχονται τα θαλάσσια νησιωτικά εδάφη (νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και ερημονήσια) της χώρας μας, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των νησιωτικών χωρών του κόσμου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σήμερα κατοικούνται 112 νησιά, με μόνιμο πληθυσμό, ενώ άλλα περίπου 100 έχουν κατοικηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και πολλά από αυτά εξακολουθούν να παρουσιάζουν εποχικούς κατοίκους.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν κομμάτι της μελέτης με αντικείμενο «Δήμοι Νησιά».Εκπονήθηκε για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, για λογαριασμό της ΚΕΔΕ και παρουσιάστηκε στη διάρκεια του Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της μελέτης είναι να διατυπωθεί η αναπτυξιακή φυσιογνωμία του ελληνικού νησιωτικού χώρου, να διερευνηθεί ο ρόλος της νησιωτικότητας στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών, να διατυπωθούν τα βασικά συμπεράσματα για την οικονομία και την κλαδική δυναμική και να αποτυπωθεί η νησιωτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά νησιωτικού πληθυσμού και έκτασης από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ουσιαστική διαφορά από τη δεύτερη Ιταλία είναι ότι ο ελληνικός νησιωτικός χώρος είναι διάσπαρτος και αποτελείται από πολύ μικρά νησιά, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα της νησιωτικότητας.

Ο πληθυσμός στα νησιά ανέρχεται σε 818.223 κατοίκους και αντιπροσωπεύει το 7,56% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όμως παρουσιάζει μεγάλο εύρος διασποράς: από 152 κατοίκους στη Γαύδο σε 115.000 κατοίκους στη Ρόδο.

Από τα βασικότερα προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία των νησιών εντοπίζονται: οι μειωμένες επιχορηγήσεις, οι περιορισμένες αρμοδιότητες, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, οι περιορισμένες συνέργειες μεταξύ των υπηρεσιακών μονάδων, η απουσία διανησιωτικής συνεργασίας, η έλλειψη τεχνογνωσίας στους μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, σοβαρές επιπτώσεις στη νησιωτική ανάπτυξη αναμένεται να έχουν οι φορολογικές αλλαγές που είτε αφορούν στα νησιά αυτά καθαυτά, είτε σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως είναι ο τουρισμός.

Οι σημαντικότεροι κλάδοι στους οποίους ειδικεύεται το σύνολο σχεδόν των νησιωτικών νομών είναι: τουρισμός, κατασκευές, χερσαίες και πλωτές μεταφορές, καταλύματα, εστίαση, ποτοποιία, αλιεία και ιχθυοκαλλιέργεια.

Επιπλέον, αποτυπώνονται στη μελέτη οι βασικοί ειδικοί στρατηγικοί στόχοι που πρέπει να επιδιωχτούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών, που είναι: αντιμετώπιση των προβλημάτων στις μεταφορές, ενίσχυση της οικονομικής βάσης και της απασχόλησης, ενίσχυση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και ενίσχυση των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων τη χειμερινή περίοδο.

Η έρευνα έγινε με ερωτηματολόγια που εστάλησαν ηλεκτρονικά μέσω της ΚΕΔΕ στο συνολικό πληθυσμό των νησιωτικών δήμων (65 δήμοι και 11 κοινότητες) τον Ιούνιο του 2016 και μέχρι τον Αύγουστο του 2016 είχαν αποστείλει τις απαντήσεις τους συνολικά 17 δήμοι και δύο κοινότητες, το οποίο θεωρήθηκε αντιπροσωπευτικό του συνολικού πληθυσμού, τόσο από το μέγεθος, όσο και τη γεωγραφική του κατανομή.

Πολιτική Προστασία

Σε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Μίλησε ειδικότερα για τις περιπτώσεις της πυρκαγιάς στην Πελοπόννησο, των πλημμυρών στη Λέσβο και των σεισμών στην Ιταλία.

Επίθεση Πατούλη στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη

Επίθεση στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, εξαπέλυσε στιο Συνέδριο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

«Η ΚΕΔΕ προσπαθεί να δημιουργήσει το διάλογο σε κωφούς, γιατί πώς αλλιώς να το εκλάβει κάποιος όταν μιλάμε για τα 8μηνα ο Βερναρδάκης είπε: «Δεν σας ακούω» και «Εγώ είμαι ο νομοθέτης». Δεν είναι ντροπή αυτό για την Αυτοδιοίκηση; Και για να επιβραβευτεί η προσβλητική αυτή θέση για την Αυτοδιοίκηση, αναβαθμίστηκε και σήμερα βρίσκεται στο Μαξίμου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

«Στο επίπεδο των υπαλλήλων που δεν έχουμε, των υπαλλήλων που κάποια νησιά και οι ορεινοί όγκοι αδειάσανε, απάντησε κανείς πώς θα διαφυλάξουμε τα σύνορα αυτής της χώρας; Ποιός έχει το δικαίωμα; Ποιός έχει λευκή επιταγή; Δηλαδή δίνετε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση; Σε μία κυβέρνηση που δεν ήρθε να απαντήσει και να πει για ποιο λόγο η Κάσος είναι χωρίς υπαλλήλους και γιατί θα μείνουν όλοι οι δήμοι χωρίς υπαλλήλους;», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μιλώντας στους συνέδρους.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:ΚΕΔΕ