Υπουργείο Εσωτερικών

Συνάντηση Σκουρλέτη με την υφυπουργό Ισότητας της Σουηδίας

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε με την υφυπουργό Ισότητας της Σουηδίας Pernilla Baralt.

Στη συνάντηση συμμετείχε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα και η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Charlotte Wrangberg.

Στη συνάντηση έγινε μια εκτενής συζήτηση και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τα κρίσιμα ζητήματα της ισότητας των δύο φύλων, την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την παρέμβαση ενάντια στην γενικότερη βία, η οποία εδράζεται στην ανισότητα, στα αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα και στη διατήρηση παρωχημένων αντιλήψεων σχετικά με τον ρόλο και τα δικαιώματα των γυναικών, των ανδρών και των παιδιών.

Σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα δίνεται βαρύτητα και στο σχέδιο νόμου που προωθείται από το υπουργείο για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει μία από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με το προωθούμενο σχέδιο νόμου αναμένεται να υιοθετηθεί η αρχή της ένταξης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές των υπουργείων, με έμφαση σε θέματα ασφάλισης και εργασίας.

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την ελπίδα ενός ισχυρού συμβολισμού από το γεγονός ότι ο επίσημος κύκλος των συναντήσεών του ξεκίνησε με την κ. Baralt και για τα συγκεκριμένα θέματα.

Επεσήμανε επίσης το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Σουηδία στα ζητήματα της ισότητας των δύο φύλων, καθώς η συγκεκριμένη χώρα έχει επιτελέσει μεγάλη πρόοδο σε αυτόν τον τομέα.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι δεν αρκεί να ψηφίζονται νόμοι, αλλά και να βρίσκουν εφαρμογή στην πραγματική ζωή ειδικά σε αυτό το πεδίο.

Η κ. Κούβελα αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία που έχει ήδη επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες στον συγκεκριμένο τομέα και στην ανάγκη να υπάρξει θετική πρόοδος στον τομέα της ισότητας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Αναφέρθηκε επίσης στις δομές που έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα για την υποστήριξη γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας.

Επιπρόσθετα, προσδιόρισε την πραγματικότητα της οικονομικής λιτότητας ως παράγοντα που εντείνει τις διακρίσεις, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν κοινές δράσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπισή της.

Η κ. Baralt πρόκειται να συμμετάσχει στην Ημερίδα με τίτλο «Η βία των ανδρών κατά των γυναικών και η βία κατά των παιδιών», που συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Υπουργείο Εσωτερικών