ΚΕΔΕΥπουργείο ΕσωτερικώνΦορείς-Οργανισμοί

Συνάντηση Σκουρλέτη με φορείς της Αυτοδιοίκησης

Με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων συναντήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Κώστα Πουλάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, οι αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και Ιωάννης Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Γιάννης Μουράτογλου και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας και ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων ενημέρωσαν εκτενώς την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τα θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση, μεταξύ των οποίων είναι:

• Η προώθηση του Σχεδίου Νόμου «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ

• Η ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις»

• Οι δικαστικές διώξεις των δημάρχων

• Η ολοκλήρωση του διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης

• Η απόδοση στους Δήμους παρακρατηθέντων ποσών ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι σκοπός του είναι να κινηθεί εντός του πλαισίου των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας, προκειμένου ώριμα ζητήματα να προωθηθούν.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αδράνειας στα πολύ κρίσιμα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου που επιδιώκει να διευκολύνει τις αυτοδιοικητικές αρχές γύρω από ένα πλήθος ζητημάτων, ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό του.

Στο ζήτημα των οικονομικών εκκρεμοτήτων, ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ότι η τελευταία δόση των παρακρατηθέντων ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ, θα αποδοθεί στους Δήμους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επίσης, εξετάζεται η μεθοδολογία για την απρόσκοπτη καταβολή 324 εκατομμυρίων ευρώ στους ΟΤΑ, για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, οι οποίες δημιουργήθηκαν έως τις 30/4/2016 μετά από δήλωσή τους, ενώ γίνεται προσπάθεια για την κάλυψη του συνολικού ποσού των ληξιπροθέσμων.

Ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στο κομβικό ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι η αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο συνεχίζει τις εργασίες της, οι οποίες αναμένεται να παραταθούν.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:ΚΕΔΕ