ΕλλάδαΕπικαιρότηταΥπουργείο Εσωτερικών

Συνάντηση κορυφής στο υπουργείο Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νικόλαος Τόσκας, συναντήθηκαν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Δικαιοσύνης και Ισότητας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Frances Fitzerald, η οποία συνοδευόταν από πολυμελή αντιπροσωπεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, η προϊσταμένη του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και σύμβουλοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Στην ιρλανδική αντιπροσωπεία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα Noel Kilkenny, ο επικεφαλής του ιρλανδικού Προγράμματος Μετεγκατάστασης Προσφύγων John Roycroft και ο επίτροπος του ιρλανδικού Γραφείου Μετανάστευσης και αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου, David Costello.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στο Προσφυγικό, την συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Ασφάλειας και το ζήτημα της θεσμικής θωράκισης στον τομέα της Ισότητας των Φύλων.

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας προτίθεται να υποδεχτεί 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από εθνικότητες που δεν εντάσσονται στα ισχύοντα προγράμματα μετεγκατάστασης.

Η κυρία Fitzerald μετέφερε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα μπορέσουν να εγκατασταθούν στην Ιρλανδία οι πρώτοι 1100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσης, ευχαρίστησε την Ελλάδα για ό,τι έχει κάνει ως χώρα στο Προσφυγικό.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών και στην εποικοδομητική συνεργασία τους σε διάφορα πεδία, μεταξύ των οποίων είναι κι αυτό της καταπολέμησης της εγκληματικότητας.

Σχετικά με το Προσφυγικό, επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι προσηλωμένη στην τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και προσέθεσε ότι οι αξίες με τις οποίες προσέγγισε η Ελλάδα την προσφυγική κρίση, είναι αυτές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίζει και η Ε.Ε. ως αξίες οι οποίες γεννήθηκαν στην Ευρώπη και τη χαρακτηρίζουν.

Ο κΤόσκας, αφού υπενθύμισε τους αγώνες για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία που έχουν δώσει και οι δύο λαοίανέφερε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει διπλή κρίση, την οικονομική και την προσφυγική και περιέγραψε σε γενικές γραμμές την υφιστάμενη κατάσταση στο Προσφυγικό.

Επεσήμανε ακόμη, ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, δημοκρατίας και διατήρησης των ευρωπαϊκών αξιών, όπως έχει αποδείξει και στο Προσφυγικό, παρ’ ότι δεν συμμερίζονται όλοι αυτές τις προσπάθειες.

Η κυρία Κούβελα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα στον τομέα της ισότητας των φύλων και στις πρωτοβουλίες υποστήριξης των γυναικών προσφύγων.

Πρόσθεσε ότι προωθείται η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των προβλέψεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα