ΚΕΔΕΥπουργείο ΕσωτερικώνΦορείς-Οργανισμοί

Συνάντηση κορυφής για τα έργα στην Αυτοδιοίκηση

Συμφωνήθηκε η συγκρότηση ομάδας που θα καθορίσει τις παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τυχόν αποσαφηνίσεις ή διευκρινίσεις που θα χρειαστούν, ώστε οι ΟΤΑ να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την κείμενη νομοθεσία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και το Προεδρείο της Ενωσης, με θέμα τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθούν τρόποι ώστε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπορούν να υλοποιούν μελέτες και έργα πιο γρήγορα και εύκολα, να αξιοποιούν πλήρως τα διαθέσιμα κονδύλια και να ξεπερνούν προβλήματα υποστελέχωσης. Κοινός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία τις επόμενες ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Πήραμε την πρωτοβουλία της συνάντησης σήμερα με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου, από το Υπουργείο Οικονομίας, του κ. Παπαδεράκη.

Αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν πώς θα κάνουμε πιο απλές τις διαδικασίες για τη συντόμευση της εκτέλεσης έργων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για κάθε είδους προμήθειες, διαγωνισμούς, δημόσιες συμβάσεις και έργα που αφορούν στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάθε είδους έργο, τα οποία υπόκεινται, βέβαια, σε συγκεκριμένους κανόνες.

Το θετικό είναι ότι υπήρξε μία σύμπτωση απόψεων, μπορώ να πω ότι σήμερα κάναμε βήματα, έχουμε εστιάσει σε κάποιες αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση του θεσμικού Πλαισίου και συμφωνήσαμε να υπάρξει και μία ομάδα εργασίας από τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση, που άμεσα να καταλήξει σε αυτές τις αναγκαίες αλλαγές.

Το συμπέρασμα είναι ότι όταν ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα και μπορούμε να συνεργαζόμαστε, τότε μπορούμε να βρούμε και τις λύσεις. Δεν μιλάμε για κάποια συγκεκριμένα έργα που έχουν «κολλήσει», λέμε πώς θα γίνουν οι διαδικασίες καλύτερες.

Υπάρχει ένα καινούργιο θεσμικό Πλαίσιο εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, έχουμε την εμπειρία της πρώτης εφαρμογής του και σήμερα, λοιπόν, κοιτάμε πώς θα το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, διασφαλίζοντας πάντοτε τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση, αυτό δηλαδή που θέλει ο πολίτης: Αυτό το οποίο πληρώνει να πιάνει τόπο και όχι βέβαια να κατασπαταλείται.

Μιλήσαμε για βελτιώσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, καθώς αυτή ήταν μία κοινή, αν θέλετε, μία συναντίληψη που υπήρξε από όλους όσοι συμμετείχαν. Δεν μιλάμε για κάποια συγκεκριμένα έργα και για ποσά, μιλάμε για διαδικασίες, για απλούστευση και επιτάχυνση και αφορά όλους τους Δήμους, μικρούς και μεγάλους.

Αυτές αφορούν σε έργα εμβέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε αφορούν σε υποδομές στο αγροτικό ή στο δημοτικό δίκτυο είτε σε έργα αποχέτευσης, καθώς και προμήθειες. Για αυτό συμμετείχαν και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας.

Δεδομένου ότι έχουμε και προβλήματα σε Δήμους, όπως γνωρίζετε σε κάποιες περιπτώσεις αυτό της υποστελέχωσης, εμείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πραγματικότητα που υπάρχει και που μας δυσκολεύει.

Υπάρχει πρόθεση για συνέργειες και συνεργασίες και ανάμεσα στους Δήμους αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό.

Εκείνο που είπαμε εμείς είναι πώς θα προσαρμόσουμε το υφιστάμενο πλαίσιο στην ελληνική πραγματικότητα. Υπάρχουν λοιπόν και έργα, τα οποία είναι μικρά και τα οποία πρέπει να τρέξουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε το χρόνο να κυλά, από τη στιγμή που υπάρχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων και οι διαθέσιμοι πόροι».

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:ΚΕΔΕ