ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Στο Μέγαρο Μουσικής η κεντρική εκδήλωση του ΟΣΕ «150 Χρόνια Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι»

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 η κεντρική επετειακή εκδήλωση των εορτασμών των 150 Χρόνων των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Πρόκειται για μία εκδήλωση με επίκεντρο την ιστορική διαδρομή των Ελληνικών Σιδηρόδρομων και την τεράστια συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και τη νέα εποχή που αναδύεται με την επικείμενη ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτροκινούμενης και τηλεδιοικούμενης γραμμής και τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό των νέων υποδομών στο δίκτυο.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει με την προβολή ταινίας – ντοκιμαντέρ: “Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Οι άνθρωποι των Τραίνων”.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Προέδρου του Οργανισμού κ. Γιώργου Κακουλάκη, του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Παναγιώτη Θεοχάρη, ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση της συλλεκτικής σειράς  επετειακού γραμματοσήμου με θέμα τα “150 Χρόνια Ελληνικών Σιδηροδρόμων”.

 

https://www.facebook.com/pmkc.attikis/videos/vb.100002598161411/2093870517376200/?type=2&video_source=user_video_tab

 

Η εκδήλωση θα κλείσει με τις απονομές βραβείων στους ανθρώπους του Σιδηροδρόμου

1. Αθως Δημουλάς – Μηχανικός των ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους) – Ποιητής: Το βραβείο θα παραλάβει η Κική Δημουλά

2. Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου: Για τη συμβολή και συνδρομή στην καταγραφή, διάσωση και συντήρηση του σιδηροδρομικού Μουσειακού υλικού – παραλαμβάνεται  από τον Πρόεδρο του ΣΦΣ κ. Παναγιώτη Κακαβά

3. Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης: Βραβείο στον αείμνηστο Ευθύμη Κοντόπουλο ο οποίος  περισυνέλλεξε και διέσωσε το μουσειακό υλικό του Μουσείου Θεσσαλονίκης – Παραλαμβάνεται από τον Πρόεδρο του ΣΦΣΘ Ανδ. Μυλωνάκη

4. Νίκος Ταγαρούλιας και κ. Σπύρος Ρίζος: Ομάδα αποκατάστασης και συντήρησης ατμαμαξών

5. Ευαγγελία Μαραγκουδάκη – Παπάζη: 1η γυναίκα Μηχανικός στον Σιδηρόδρομο

6. Αναστάσιος Νίκας: Συνταξιούχος Σταθμάρχης του Θεσσαλικού Δικτύου. Ξεκίνησε την υπηρεσία του το 1942, απολύθηκε από τη χούντα και επέστρεψε την περίοδο της μεταπολίτευσης.

7. κ. Δημήτρης Τσόγιας: Τεχνίτης Εργοστασίου, συνταξιοδοτήθηκε ως Εργοστασιάρχης. Γνώστης της τεχνολογίας του ατμού.

8Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς διαθέτει το πλέον πρωτότυπο και πλήρες φωτογραφικό υλικό που αφορά στην Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, το οποίο και έχει εκτεθεί και κυρίως παρουσιάζεται στην τετράτομη Εγκυκλοπαίδεια της Ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) – Παραλαμβάνεται από τον Πρόεδρο κ. Παύλο Καλεμκερή.

9. Μιχάλης Μήττας – Μαθητής ΣΤ’ Δημοτικού: για την επιστολή του μέσω της οποίας εξέφρασε την αγωνία του για τη διάσωση της μοναδικής στο είδος της ατμάμαξας ΚΓ877 και τη θερμή του επιθυμία να εκπαιδευτεί στη σιδηροδρομική Ακαδημία του ΟΣΕ ως Μηχανοδηγός.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα