ΕπικαιρότηταΠολιτική

Στις 7 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν στην Αθήνα

Στις 7 Δεκεμβρίου θα βρεθεί στη χώρα μας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να παραστεί στο πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) ΕλλάδαςΤουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Πρόκειται για μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται ορόσημο, για την εξέλιξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Προηγήθηκε χθες η συνάντηση για τα ΜΟΕ, που ολοκληρώθηκε με μία κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμιζόταν το «θετικό πνεύμα» στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να θέσει μια θετική ατζέντα «και να μην αφήσουμε τις μακροχρόνιες διαφορές μας να κλιμακωθούν σε σημείο όπου να διακινδυνεύουμε στρατιωτική σύγκρουση», όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τη Γερμανία.

«Να διαχειριστούμε, τις δυσκολίες μας και να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα, αυτή είναι η προσέγγιση που έχω υιοθετήσει», συμπλήρωσε.

Οπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης, τους τελευταίους μήνες υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: “Το 2019, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία πολύ επιθετική Τουρκία, τόσο στο μέτωπο της μετανάστευσης (θυμηθείτε, να το επαναλάβω, τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020) αλλά και σε ό,τι αφορά στα διμερή μας ζητήματα.

Υπήρχε ένας αδιάκοπος αναθεωρητισμός και μια προσπάθεια καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως όταν επρόκειτο για δραστηριότητες στη θάλασσα. Εν τέλει πιστεύω ότι καταφέραμε να πείσουμε την Τουρκία ότι αυτή η προσέγγιση ήταν αντιπαραγωγική. Τους τελευταίους μήνες είδαμε μια σημαντική αποκλιμάκωση στις σχέσεις μας.

Συνάντησα τον πρόεδρο Ερντογάν δύο φορές, πριν από την πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Συμφωνήσαμε σε μια πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεών μας. Θα συναντηθούμε ξανά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, με στόχο να θέσουμε μια θετική ατζέντα».

Τι θα συζητηθεί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τη Χαμάς.

Ωστόσο, δήλωσε ότι «αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχθούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα. Θα μιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, θα μιλήσουμε για τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, η οποία (να το ξαναπώ) ορίζεται με μεγάλη σαφήνεια από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προσπαθώ πάντα να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω προβλήματα αντί να προσθέτω επιπλέον δυσκολίες. Η αρχή μου πάντοτε ήταν ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να συνομιλούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Και στο τέλος της ημέρας, παρά τα όσα είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν για τη Χαμάς, θεωρώ ότι είναι στο συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από τη φρικτή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι στο συμφέρον και της Τουρκίας. Ουδείς θέλει να δει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, ποτέ δεν χάνει κανείς όταν συνομιλεί και όταν συζητά, ακόμη και όταν πρέπει να έχει δύσκολες συζητήσεις και δύσκολες συνομιλίες».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα