Άλλοι ΔήμοιΔήμοιΠεριφέρεια Ιονίων ΝήσωνΠεριφέρειεςΥπουργείο Εσωτερικών

Στην Κέρκυρα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης

Διήμερη επίσκεψη στην Κέρκυρα πραγματοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο και δημάρχους των νησιών.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε την εξής δήλωση:

«Να ευχαριστήσω από τη μεριά μου τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης που έδωσαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα, όχι μόνο της Κέρκυρας, αλλά συνολικά του Ιονίου, να συζητήσουμε για τις λύσεις αυτών των προβλημάτων και να δούμε πώς θα οργανώσουμε καλύτερα τη δουλειά μας.

Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, τις οποίες ετοιμάζει η κυβέρνηση και φιλοδοξεί να υλοποιήσει στο τρέχον έτος.

Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε χώρο στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού.

Μέσα στη δική μας αντίληψη γι’ αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η Αυτοδιοίκηση έχει το δικό της ρόλο, το δικό της μερίδιο ευθύνης.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από μία αντίληψη ενός συγκεντρωτικού Κράτους, να εμπιστευτούμε τις τοπικές κοινωνίες, να βάλουμε τη φαντασία μας όλοι, να υπερβούμε τον κακό μας εαυτό και, παρά τις δυσκολίες, να μπορέσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε να κάνουμε τα αναγκαία βήματα για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά.

Νομίζω ότι μια καλή συνεργασία της κυβέρνησης με τον Α’ και Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης μπορεί πράγματι να μας οδηγήσει σε τέτοιες καταστάσεις όπου όλοι να λέμε ότι αυτό το διάστημα ο καθένας από τη μεριά του υπηρετώντας το ρόλο του, να είναι ένα κερδισμένο διάστημα και ο κόσμος να καταλάβει πως τελικά μπορούμε, παρά τις δυσκολίες, να βελτιώνουμε τη ζωή μας».

Αναφορικά με το ζήτημα της διάσπασης των μεγάλων νησιωτικών Δήμων, όπως της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε:

«Μέσα στην σκέψη και στην πρόθεση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, δεν αποτελεί ξεχωριστό θέμα το χωροταξικό. Μόνο λοιπόν ως εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες περιπτώσεις.

Αρα, δεν θα ήταν σκόπιμο και νομίζω ότι θα λειτουργούσε και αποπροσανατολιστικά, το να πούμε στις δεδομένες συνθήκες ότι ανοίγουμε μία γενικευμένη συζήτηση για τα όρια των Δήμων ή των Περιφερειών πολύ περισσότερο.

Α,ρα επαναλαμβάνω ότι έχουμε στο μυαλό μας συγκεκριμένες εξαιρέσεις, τις οποίες θα δούμε σε κατάλληλο χρόνο, όταν θα συζητήσουμε το συνολικό θέμα της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη».

Για το διαχρονικό πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο υπουργός τόνισε:

«Εχουμε συζητήσεις πολλές φορές με τους εκπροσώπους της ΤΑ και αυτό που είπαμε όλοι είναι ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα από τα βασικά έργα της Αυτοδιοίκησης.

Υπάρχει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, είναι εγκεκριμένος, αυτός πλέον αναλύεται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, μιλάμε για το Ιόνιο και πρέπει να ακολουθήσουμε το συγκεκριμένο βηματισμό, να δούμε πού μπορεί να υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις, αποσαφηνίσεις, σκοτεινά σημεία, αλλά ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτό το θέμα».

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Άλλοι Δήμοι