FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η απόφαση του Αρείου Πάγου δημιουργεί κρίσιμα ερωτήματα και αντιδράσεις (VIDEO)

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδελίνη, στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, αφαιρώντας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών τις δικογραφίες που σχετίζονται με τις παράνομες παρακολουθήσεις, τις οποίες ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αχιλλέα Ζήση.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, η εισηγήτρια της Επιτροπής Pega του Κοινοβουλίου Σόφι ιντ Βελντ και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, θέτουν καίρια ερωτήματα για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Στην παραγγελία της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαπιστώνει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην έρευνα για τις παρακολουθήσεις, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται «μείζονος σημασίας» και ότι «απαιτείται η αναβάθμιση της σχετικής έρευνας» και ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία Εφετών «να απέχουν από κάθε σχετική ενέργεια και να μας διαβιβάσουν άμεσα, ήτοι εντός της σήμερον, η μεν πρώτη Υπηρεσία τις σχετικές με το θέμα δικογραφίες».

Καίρια ερωτήματα

Ωστόσο, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, εκτιμούν ότι η “αναβάθμιση” της έρευνας είναι τυπική και μόνο προκειμένου η κυβέρνηση να μην χρεωθεί το φιάσκο της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Φιάσκο προδιαγεγραμμένο, καθώς από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση επεδίωκε να μην φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, να μην συσχετιστούν οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με εκείνες που έγιναν μέσω του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator και κυρίως να μη συνδεθεί με το σκάνδαλο των υποκλοπών το Μέγαρο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά και συγκεκριμένα:

* Πότε ο Αρειος Πάγος διαπίστωσε τις καθυστερήσεις και τι έκανε, εάν έκανε, πριν αφαιρέσει τις δικογραφίες; Προχώρησε σε προτροπές για επίσπευση της έρευνας και αγνοήθηκε ή άφησε την έρευνα να “σέρνεται” για να παρέμβει θριαμβευτικά;

* Αληθεύει ότι κινήθηκε άμεσα για την αφαίρεση των δικογραφιών όταν οι εισαγγελείς ζήτησαν να συσχετιστούν τα τηλέφωνα που παγίδευσε η ΕΥΠ με τα ονόματα που είχε εξετάσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση μέσω Predator;

* Η επίκληση του κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων, προϋποθέτει ότι από τη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών προκύπτει μόνο η τέλεση πλημμελημάτων. Πώς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν στο κάδρο της δικαστικής έρευνας και κακουργήματα;

Κουκάκης: Η απόφαση για τις υποκλοπές, εξυπηρετεί μόνο την κυβέρνηση

Ο Θανάσης Κουκάκης, ο δημοσιογράφος που έχει στοχοποιηθεί με παρακολουθήσεις τόσο μέσω της ΕΥΠ όσο και με το κακόβουλο λογισμικό Predator, εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου εξυπηρετεί μόνο την κυβέρνηση.

“Στα δικά μου μάτια, η απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου είναι μία απόφαση που εξυπηρετεί μόνο την κυβέρνηση. Η δε αναφορά σε κίνδυνο παραγραφής αναφέρεται μόνο στα πλημμελήματα και όχι στα σοβαρά κακουργήματα που περιλαμβάνει αυτή η υπόθεση”, τόνισε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε άλλη ανάρτηση, αναφέρει μάλιστα πως στις 16 Αυγούστου 2022, ο Ισίδωρος Ντογιάκος του είχε πει ότι “δεν θα πάρει την υπόθεση των υποκλοπών από τους εισαγγελείς πρωτοδικών για να μην κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στο έργο τους. Τώρα που οι εισαγγελείς πρωτοδικών ολοκλήρωναν το έργο τους, η υπόθεση έφυγε από τα χέρια τους”.

Ερώτημα: Θα συγκριθούν οι λίστες στόχων του Predator και της ΕΥΠ;

Την ίδια στιγμή, η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Σόφι ιν’τ Βελντ με ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter θέτει κρίσιμα ερωτήματα κάνοντας λόγο για “ξαφνική μεταφορά της έρευνας”, λίγες εβδομάδες μετά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τη σύνθεση των μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ.

Η ίδια αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του Θανάση Κουκάκη επισημαίνει ότι “βασικό ερώτημα παραμένει το εάν θα συγκριθούν οι λίστες στόχων του Predator και της ΕΥΠ”.

Σύμφωνα με την Σόφι ιν’τ Βελντ, εάν τα ίδια ονόματα είναι κοινά και στις δύο περιπτώσεις, τότε “ο ρόλος της ΝΔ – κυβέρνησης γίνεται αναμφισβήτητος”.

https://twitter.com/SophieintVeld/status/1716428906914292164?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1716428906914292164%7Ctwgr%5Eb1f3ded037964b769a68446c7c52cbf1b38193d2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.avgi.gr%2Fpolitiki%2F465293_thyella-antidraseon-meta-tin-apofasi-toy-areioy-pagoy-ta-krisima-erotimata

«Ξαφνική μεταφορά της έρευνας για το «PredatorGate» σε άλλο εισαγγελέα, λίγες εβδομάδες μετά την αδρανοποίηση της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής ΑΔΑΕ, από την κυβέρνηση. Βασικό ερώτημα: θα συγκριθούν οι λίστες στόχων του Predator και της ΕΥΠ; Εάν αλληλοεπικαλύπτονται, ο ρόλος της ΝΔ/κυβέρνησης γίνεται αναμφισβήτητος», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της η Σόφι ιν’τ Βελντ.

Τέλος, η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου με δεύτερη ανάρτησή της σχολιάζει την “εκκωφαντική σιωπή” μετά την “απόπειρα μόλυνσης” με predator των τηλεφώνων της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και του ευρωβουλευτή Πιερ Καρλέσκιντ.

Γιώργος Κύρτσος: “Ντροπή”

Με καυστικό τρόπο σχολίασε ο Γιώργος Κύρτσος την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στο σκάνδαλο υποκλοπών και την αναβάθμιση της έρευνας, που θα διενεργηθεί στο εξής από τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αχιλλέα Ζήση.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής αφήνει αιχμές για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. “Απευθύνθηκα στη Δικαιοσύνη τον περασμένο Δεκέμβριο, μόλις η ΑΔΑΕ τεκμηρίωσε την παράνομη παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ. Η μόνη αντίδραση “ανεξάρτητης” Δικαιοσύνης ήταν να κυνηγήσει τον Ράμμο της ΑΔΑΕ. Τώρα, δηλώνουν ότι κάποιος, κάπου, κάποτε, θα “ερευνήσει” το θέμα που θάβουν. Ντροπή”, επισημαίνει ο Γιώργος Κύρτσος.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured