ΕΝΠΕΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΠεριφέρειεςΦορείς-Οργανισμοί

Σε οικονομική ασφυξία οι Περιφέρειες!

 

Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι Περιφέρειες της χώρας, ως αποτέλεσμα αφ’ ενός της δραστικής περικοπής της χρηματοδότησής τους σε ποσοστό έως και 65% και αφ’ ετέρου της διαρκούς εκχώρησης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος χωρίς τους αναλογούντες πόρους.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και αποφασίστηκε να ζητηθεί επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Παράλληλα, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στα Περιφερειακά Συμβούλια.

«Διαγράφεται πλέον σοβαρό το ενδεχόμενο Περιφέρειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε σε βασικές ανάγκες τους», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και καυτηρίασε την πρακτική υπουργείων να εκχωρούν αρμοδιότητες στις Περιφέρειες χωρίς τους αναλογούντες πόρους.

Οπως σημείωσε«τον τελευταίο καιρό εισάγονται και ψηφίζονται στη Βουλή νομοθετικές διατάξειςσύμφωνα με τις οποίες «οι Περιφέρειες δύνανται να χρηματοδοτούν αρμοδιότητες από ίδιους πόρους».

Ως τέτοιες αρμοδιότητες ανέφερε χαρακτηριστικά τη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία, το πρόγραμμα κολύμβησης μαθητών, το πρόγραμμα μαθητείας, το πρόγραμμα κατασκηνώσεων των παιδιών υπαλλήλων των Περιφερειών, δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, αλληλεγγύης και πρόνοιας καθώς και την προσωπική διαφορά στις αποδοχές των υπαλλήλων.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέδειξε την αντίφαση ότι ενώ οι Περιφέρειες έχουν ελάχιστους ίδιους πόρους που προφανώς δεν επαρκούν για την κάλυψη των εν λόγω αρμοδιοτήτων, δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση της άσκησης αυτών των αρμοδιοτήτων από άλλους πόρους των Περιφερειών, όπως οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ).

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική προστασία για την οποία η χρηματοδότηση των Περιφερειών είναι μηδενική, ενώ, όπως πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια μηδενική είναι και η χρηματοδότηση των Περιφερειών για επενδυτικές λειτουργίες.

Πολιτική προστασία

Στη συνεδρίαση, το Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειών συζήτησε και το θέμα της πολιτικής προστασίας και μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρου Γαλιατσάτου αποφάσισε να ζητήσει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δράσεων πολιτικής προστασίας των Περιφερειών.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Θ. Γαλιατσάτος στην εισήγησή του, οι Περιφέρειες υποστήριξαν το επιχειρησιακό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος με υδροφόρες, μηχανήματα έργου αλλά και καλύπτοντας δαπάνες σίτισης ακόμη και καυσίμων.

Για τις εν λόγω δράσεις, οι Περιφέρειες δεν λαμβάνουν καμία χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, ενώ είναι αβέβαιη η έγκριση αυτών των δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:ΕΝΠΕ