PlusΕπικαιρότητα

“Η κόρη μου εκπορνεύτηκε και εξαφανίστηκε μέσω του Instagram”

Μια μητέρα ψάχνει εναγωνίως εδώ και τρία χρόνια την κόρη της και κατηγορεί γι’ αυτό το Instagram.

Η κόρη της Ρόμπιν Κόρι, η Κρίστεν, ήταν 15 ετών όταν της επέτρεψαν να ανοίξει τον δικό της λογαριασμό στο Instagram. «Σκεφτήκαμε ότι θα ήμασταν υπεύθυνοι και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να το κάνουμε ασφαλές», λέει η Κόρι μιλώντας στον Guardian.

Ωστόσο, μόνο λίγους μήνες αργότερα, η Κρίστεν εξαφανίστηκε από το σπίτι της οικογένειάς της, αφού την προσέγγισε στο Instagram μια εγκληματική συμμορία, η οποία στη συνέχεια την ανάγκασε να εκδίδεται στους δρόμους του Χιούστον.

Η κόρη της δεν συνήλθε ποτέ από τη φρίκη που έζησε, λέει η Κόρι. Η Κρίστεν επέστρεψε κάποια στιγμή στο σπίτι τους, αλλά λίγο μετά εξαφανίστηκε και πάλι αφού έπεσε ξανά θύμα σωματεμπορίας. Σήμερα, η μητέρα της δεν ξέρει αν είναι ακόμα ζωντανή.

Η Κόρι κατηγορεί τη συμμορία που προσέγγισε και παρέσυρε την κόρη της ότι της κατέστρεψε τη ζωή. Κατηγορεί επίσης το Instagram, το οποίο πιστεύει ότι έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση που υπέστη η κόρη της.

«Αν δεν υπήρχε το Instagram, αυτό δεν θα είχε συμβεί στην κόρη μου. Το Instagram είναι ο λόγος που ήταν τόσο εύκολο οι δράστες να το κάνουν αυτό», λέει.

Αίμα στα χέρια τους

Αυτή την εβδομάδα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει μια περιουσία που εκτιμάται σε 139 δισ. δολάρια ως ιδρυτής της Meta (στην οποία ανήκουν το Instagram, το Facebook και το WhatsApp) βρέθηκε ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ με τίτλο «Big Tech and the Online Child Sexual Exploitation Crisis», που σκοπό έχει να διερευνήσει τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και νέων, η οποία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια μιας έντονης ακρόασης, ο Ζούκερμπεργκ κατηγορήθηκε ότι έχει «αίμα στα χέρια του» και κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις μαζί με άλλα στελέχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την έκταση της βλάβης που προκαλείται σε παιδιά μέσα από τις πλατφόρμες τους.

Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε την ύπαρξη στοιχείων που να δείχνουν «αιτιώδη σχέση» μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των νέων.

Μάλιστα, κάποια στιγμή στράφηκε προς τους γονείς των παιδιών που είχαν πεθάνει μετά από σεξουαλική εκμετάλλευση και παρενόχληση που κατέστη εφικτή λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας τους συγγνώμη για όσα είχαν περάσει.

Η Κόρι λέει ότι δεν έχει χρόνο για τη συγγνώμη του Ζούκερμπεργκ. «Θα μπορούσε να σταματήσει όλο το κακό που συμβαίνει στις πλατφόρμες του, αν το επέλεγε. Τα λόγια δεν αρκούν, πρέπει να δράσει», λέει.

Προσέγγιση μέσω του Instagram

Λέει ότι η κόρη της ήταν ένα «φυσιολογικό, χαρούμενο παιδί» πριν γίνει στόχος της εγκληματικής συμμορίας που διατηρούσε κυκλώματα πορνείας στο κέντρο του Χιούστον το 2019.

Κάποια αγόρια από το σχολείο της Κρίστεν που ήταν μέλη της συμμορίας είχαν αναλάβει να εντοπίσουν τα επόμενα θύματά τους. Εκεί εντόπισαν την Κόρι ως πιθανό στόχο και στη συνέχεια την «βομβάρδισαν» με μηνύματα μέσω της λειτουργίας άμεσων μηνυμάτων στο λογαριασμό της στο Instagram.

«Της υποσχέθηκαν τσάντες Louis Vuitton, της υποσχέθηκαν ταξίδια με γιοτ και άλλα τέτοια πράγματα μέσα από τα μηνύματα στο Instagram. Της έλεγαν, “έλα να διασκεδάσεις μαζί μας”», λέει η Κόρι.

Λίγους μήνες αφότου άρχισε να λαμβάνει τα μηνύματα, η συμμορία παρέσυρε την Κρίστεν μακριά από το σπίτι της οικογένειας. Δύο εβδομάδες μετά, η αστυνομία την εντόπισε σε μια γειτονιά του Χιούστον με οίκους ανοχής.

«Οταν επέστρεψε σπίτι, άρχισε να μιλάει περισσότερο για όσα της είχαν κάνει. Τρομακτικές ιστορίες έβγαιναν από το στόμα του παιδιού μου σχετικά με το τι την είχαν αναγκάσει να κάνει», αναφέρει σχετικά.

Η Κόρι λέει ότι η Κρίστεν επέστρεψε στην οικογένειά της ως ένα διαφορετικό άτομο από το παιδί που είχαν γνωρίσει. Ήταν τραυματισμένη, φοβισμένη και θυμωμένη.

Ο εφιάλτης αποκαλύπτεται

Το 2020, με τη βοήθεια των πληροφοριών που έδωσε η Κρίστεν στην αστυνομία, ένας από τους διακινητές της, ο Αριον Τζάκσον, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 27 ετών για trafficking ανηλίκων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Από τότε άλλα τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου της μητέρας του Τζάκσον, έχουν καταδικαστεί.

Τα δικαστικά έγγραφα από τη δίκη του περιγράφουν λεπτομερώς τι βίωσαν τα θύματα στα χέρια του Τζάκσον και της συμμορίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, κρατούσαν έως και 12 γυναίκες και κορίτσια σε ένα κτίριο στο Χιούστον, γνωστό ως «σπίτι παγίδα», όπου τις ανάγκαζαν να εκδίδονται για 100 έως 300 δολάρια τη φορά.

«Ο Τζάκσον απειλούσε να σκοτώσει και να βλάψει τις γυναίκες και τις ανήλικες ή τις οικογένειές τους αν έφευγαν. Δεν τους έδινε φαγητό, αλλά τους έδινε συχνά ναρκωτικά, για να συνεχίσουν να δουλεύουν», ανέφερε ένα από τα έγγραφα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς περιέγραψαν επίσης πώς ο Τζάκσον και οι συνεργοί του χρησιμοποιούσαν το Instagram, για να προσεγγίσουν ανήλικες. Η Κόρι λέει ότι η Κρίστεν είπε στην αστυνομία και την εισαγγελία ότι οι προαγωγοί της χρησιμοποιούσαν επίσης το Instagram αλλά και ιστοσελίδες με συνοδούς για να την διαφημίζουν και να προσελκύουν πελάτες, ώστε κάνουν σεξ μαζί της.

«Είπε ότι είχαν ανθρώπους στο σπίτι που έλεγχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους και τους κανόνιζαν ραντεβού», ανέφερε η Κόρι.

Πέντε μήνες αφότου η Κρίστεν έπεσε θύμα εμπορίας, εξαφανίστηκε για δεύτερη φορά και η οικογένειά της από τότε δεν την έχει ξαναδεί.

«Η Κρίστεν μας είπε: “Θα έρθουν να σας σκοτώσουν όλους αν δεν φύγω, πρέπει να γυρίσω πίσω. Έχουν φωτογραφίες όλων σας”. Είχε εφιάλτες γι’ αυτό», λέει η Κόρι.

Από τότε έχουν περάσει τρία χρόνια και η Κόρι λέει ότι είναι σαν η κόρη της να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Αν και η αστυνομία και το FBI εξακολουθούν να αναζητούν την Κρίστεν, δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος της.

«Εχω ψάξει για την κόρη μου σε μερικά πραγματικά σκοτεινά μέρη. Κάνουμε τεστ DNA σε σώματα νεαρών γυναικών που μοιάζουν με αυτή. Σε αυτό το σημείο, νιώθω ότι κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει. Το μήνυμά μου για τους άλλους γονείς είναι: μην αφήνετε τα παιδιά σας να έχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Instagram πρέπει να λάβει μέτρα για να σταματήσει τα παιδιά να εγγράφονται σε λογαριασμούς και να εμποδίζει να λαμβάνουν μηνύματα από άτομα που δεν γνωρίζουν. Πρέπει να προστατεύονται», λέει η Κόρι.

Η Meta και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν αυξανόμενες αντιδράσεις σχετικά με την έκταση της διαδικτυακής βλάβης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης που μπορεί να υποστούν οι ανήλικοι στις πλατφόρμες τους.

Τον Απρίλιο του 2023, μια έρευνα του Guardian αποκάλυψε πώς οι συμμορίες trafficking ανηλίκων χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πλατφόρμας του Meta, συμπεριλαμβανομένου του Instagram, για να προσεγγίζουν ανηλίκους με σκοπό να τους εκμεταλλευτούν σεξουαλικά, αλλά και για να τους «πουλάνε» σε δυνητικούς πελάτες.

Πηγή: janus

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Plus