ΔήμοιΔήμος Αθηναίων

“Χειρόφρενο” στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας

Φραγμούς στην εκμετάλλευση εκ μέρους των ιδιοκτητών των νυκτερινών κέντρων, των πολυτελών εστιατορίων και των μπαρ στο ζήτημα του παρκαρίσματος των αυτοκινήτων των πελατών τους (με αμοιβή) στα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους, έβαλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επικυρώνοντας την αφαίρεση άδειας για 40 μέρες κεντρικού πολυτελούς εστιατορίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την απόφαση, τον Νοέμβριο του 2010 η Διεύθυνση Τροχαίας γνωστοποίησε στον Δήμο Αθηναίων, ότι συνελήφθησαν από αστυνομικούς δύο άτομα τα οποία παρελάμβαναν έναντι αμοιβής οχήματα πελατών εστιατορίου, προκειμένου να τα σταθμεύσουν πάνω στα πεζοδρόμια των γύρω χώρων από το κατάστημα.

Ο Δήμος Αθηναίων με τη σειρά του αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας του καταστήματος για 40 ημέρες, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας που εκμεταλλευόταν το εστιατόριο να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ζητώντας να ανασταλεί η απόφαση του Δήμου.

Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι η απόφαση αφαίρεσης της άδειας είναι αντίθετη στο άρθρο 20 του Συντάγματος, που προβλέπει ακρόαση πριν την επιβολή της ποινής, ότι εκδόθηκε κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, ότι είναι αναιτιολόγητη και ότι στηρίχθηκε σε εσφαλμένα πραγματικά περιστατικά.

Ακόμη, υποστήριξε ότι το κλείσιμο του εστιατορίου θα του επιφέρει δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, καθώς και ότι θα υπάρξει διαρροή της πελατείας του σε άλλα καταστήματα στην Αθήνα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα υπάρξει οικονομικό πρόβλημα, καθώς δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές του, τους υπαλλήλους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, τις τράπεζες κλπ.

Με την απόφασή τους, οι διοικητικοί δικαστές απέρριψαν την αίτηση αναστολής του, κρίνοντας ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται “στην προστασία του κοινόχρηστου χαρακτήρα των δημόσιων χώρων και δη των πεζοδρομίων από αυθαίρετες ενέργειες κατάληψής τους από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται καταστήματα και επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους”.

Οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος υπερισχύουν της βλάβης που επικαλείται ο επιχειρηματίας και επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση της προβαλλόμενης απόφασης, προσθέτουν οι δικαστές. Κατά συνέπεια, κατά το δικαστήριο, οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία για τις συνέπειες που θα υποστεί από το κλείσιμο (οικονομική ζημία, διαρροή πελατείας κ.λ.π.) έχουν πολύ μικρότερη βαρύτητα σε σχέση με τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες που έχει για το κοινωνικό σύνολο η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίου, αφού οι συνέπειες της οικονομικής βλάβης και της διαρροής πελατείας αναφέρονται αποκλειστικά στην οικονομική σφαίρα» και αφορούν μόνο τον επιχειρηματία, ενώ επέρχονται με ευθύνη του ίδιου επιχειρηματία.

“Αντιθέτως η στέρηση της χρήσης του πεζοδρομίου αναφέρεται στη σφαίρα των κοινωνικών αγαθών (ανεμπόδιστη χρήση κοινόχρηστου χώρου) αφορά αόριστο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη, ενώ συναρτάται και με τα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας και υγείας αφού η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίου και η αδυναμία χρήσης του ιδίως από άτομα που βρίσκονται σε ασθενέστερη θέση (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι κλπ.) συνεπάγεται αναπόφευκτα κίνδυνο ατυχήματος”, καταλήγει η δικαστική απόφαση.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι