ΕλλάδαΕπικαιρότητα

“Αμεσα φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού” – Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αλλά και τον αφανισμό των μελισσοκόμων

Σε απόγνωση δηλώνουν ότι βρίσκονται οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι του Nομού Χαλκιδικής, οι οποίοι και συμμετέχουν με τη συνδρομή 20 φορτηγών, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.

Οπως λένε θα πρέπει να μπει επιτέλους φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού στην Ελλάδα, ώστε να μην απειλείται η δημόσια υγεία, αλλά και να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να επιβιώσουν.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, υπογράμμισε ότι την τελευταία διετία έχουν φύγει από τον κλάδο δεκάδες επαγγελματίες, υπό το βάρος κυρίως του αυξημένου κόστους παραγωγής, που σήμερα καταγράφεται διπλάσιο σε σχέση με το 2022, αλλά και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

«Εχουν πλέον ξεφύγει οι ελληνοποιήσεις, γιατί κανένας δεν πραγματοποιεί ελέγχους», τονίζει μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χαλκιδικιώτες του πρωτογενούς τομέα έχουν στήσει εδώ και έντεκα ημέρες αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μουδανιών και πραγματοποιούν σήμερα πολύωρο αποκλεισμό στα δύο ρεύματα επί της εθνικής οδού με τη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι τις οκτώ το βράδυ, όπως υποστηρίζουν.

«Ενώ η μέση ετήσια παραγωγή μελιού στο νομό Χαλκιδικής ανέρχεται σε 300 τόνους, πέρυσι αυτή διαμορφώθηκε σε μόλις 20 τόνους. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής την τελευταία διετία και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, έχουν οδηγήσει στην έξοδο από το επάγγελμα δεκάδες νέους», επισημαίνει ο κ. Κασσανδρινός.

Η πλειονότητα των μελισσοκόμων στο νομό Χαλκιδικής κάνουν νομαδική μελισσοκομία, σημειώνει ο ίδιος και τονίζει ότι «ενώ πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ταξιδέψουν τα μελίσσια τους από τον Εβρο έως και την Κρήτη και όχι μόνο, αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους, τελευταία δεν μπορούν να το πράξουν λόγω κατακόρυφης ανόδου στα καύσιμα».

Για τις ελληνοποιήσεις μελιού στην Ελλάδα, δηλώνει ότι «έχουν πλέον ξεφύγει, γιατί κανένας δεν πραγματοποιεί ελέγχους. Πρόκειται για εισαγόμενο μέλι από… κανείς δεν ξέρει από πού, μέσα στο οποίο τοποθετούν μικρές ποσότητες ελληνικές μελιού, το αναμιγνύουν με καραμελόχρωμα και το πουλούν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και οδηγώντας τους Ελληνες του κλάδου στον αφανισμό».

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, αριθμεί 300 μέλη ηλικίας από 20 έως και 86 ετών, ενώ συνολικά διαθέτουν 200.000 κυψέλες.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα