Ο Δήμος Ζηρού σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσπρωτικού, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, τη Σχολή ΕΠΑΣ ΟΕΑΔ, συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, παραγωγούς και επιχειρηματίες διοργανώνει το 1ο διήμερο Συμπόσιο γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου.
Η εκδήλωση θα είναι διήμερη και θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιουλίου 2017 στον Αθλότοπο Θεσπρωτικού.
Στόχος της είναι αφ’ ενός να θυμηθούν και να γνωρίσουν τη γαστρονομική παράδοση του τόπου και τις ξεχασμένες παραδοσιακές γεύσεις και αφ’ ετέρου να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία και οι κρυμμένοι γευστικοί θησαυροί της περιοχής.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει συλλογή παλιών ξεχασμένων συνταγών που έρχονται από μακριά και περιέχουν απόσταγμα εμπειρίας, γνώσης, ήθη και έθιμα, πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία.
Γεύσεις που περικλείουν την διατροφική κουλτούρα του τόπου και οι οποίες μας μεγάλωσαν και έχουν χρέος να διασώσουν και να μεταφέρουν στις νεότερες γενιές.
Το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, πραγματοποιείται με κύριους θεματικούς άξονες:
• Διατροφή και υγεία
• Παραδοσιακή διατροφή
• Τοπικές συνταγές
• Μαγειρεύουμε παραδοσιακά
Στην εκδήλωση πέρα από τους Συλλόγους της περιοχής μπορούν να λάβουν μέρος Συνεταιρισμοί, μάγειροι και παραγωγοί που έχουν σχέση με τη διατροφή και την εστίαση.
Σε κάθε επιχείρηση σχετική με το πνεύμα των εκδηλώσεων, που θα δηλώσει συμμετοχή θα διατεθεί περίπτερο εντελώς δωρεάν στο οποίο θα μπορεί να εκθέτει αλλά και να πουλάει προϊόντα με τη μόνη υποχρέωση να διαθέσει προϊόντα (κρέατα, ψάρια, πουλερικά, γλυκά, αλεύρι για πίτες, ποτά: κρασί, τσίπουρο, λικέρ κ.ά.) για τις ανάγκες των μαγειρεμάτων και των κερασμάτων που θα γίνουν.
Προσκαλούν όλους τους παραγωγούς και επιχειρηματίες της περιοχής στον τομέα τον τροφίμων και ποτών να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν στην επιτυχία 1ο Συμπόσιο γαστρονομίας.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει και τις δύο ημέρες, ξεχωριστές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.
Η τελετή έναρξη, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα.