Ετσι όπως έχει φτάσει πλέον η κατάσταση με την τιμή του ελαιολάδου, έχει αξία να πληροφορηθούμε ποια είναι η διάρκεια ζωής και πώς μπορούμε να καταλάβουμε πότε έχει χαλάσει;
Διάρκεια ζωής
Η ελιά (Olea europaea) θεωρείται καρπός. Τα φρούτα έχουν διάρκεια ζωής άρα και το ελαιόλαδο, οπότε έρχεται κάποτε και η στιγμή που χαλάει και απλά χάνει την υπέροχη γεύση του.
Πολλοί πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο ποτέ δεν χαλάει και δεν αλλοιώνεται και υπάρχουν πολλοί που εάν δεν το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, το αφήνουν για αρκετό καιρό αποθηκευμένο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ελαιόλαδο έχει διάρκεια ζωής 18-24 μήνες από τη στιγμή που εμφιαλώνεται. Το εξαιρετικά παρθένο είναι λιγότερο επεξεργασμένο και συνήθως έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, περίπου 12-18 μήνες από τη στιγμή που εμφιαλώνεται.
Επειτα από αυτό το χρονικό διάστημα, το ελαιόλαδο μπορεί να αναπτύξει σκληρές ή πικρές νότες, οι οποίες μπορεί να είναι εμφανείς στα φαγητά που μαγειρεύετε, με αποτέλεσμα να μην τα απολαμβάνετε.
Σε ορισμένα μπουκάλια ελαιόλαδου αναφέρεται η ημερομηνία εμφιάλωσης ή η προτιμώμενη ημερομηνία κατανάλωσης. Εάν δεν βλέπετε αυτές τις ημερομηνίες, ίσως είναι καλή ιδέα να γράψετε στα μπουκάλια την ημερομηνία αγοράς τους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε κάποια αίσθηση για το χρονικό διάστημα που ένα μπουκάλι βρίσκεται στο ντουλάπι σας.
Πώς να αποθηκεύσετε το ελαιόλαδο
Θα πρέπει να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, όπως δηλαδή σε μία αποθήκη τροφίμων, σε ένα ντουλάπι ή στο ψυγείο.
Λάβετε υπ’ όψη σας ότι εάν το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας, μπορεί να φαίνεται λίγο θολό. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση όταν βρίσκεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως έχει “ταγγίσει”.
Γενικότερα, βοηθά επίσης εάν το μπουκάλι είναι κατασκευασμένο από πιο σκούρο γυαλί, όπως σκούρο πράσινο ή πορτοκαλί, καθώς αυτό μπορεί να αποκλείσει το φως, το οποίο επισπεύδει την οξείδωση. Αυτό είναι και κάτι που είναι καλό να προσέχετε, όταν αγοράζετε το ελαιόλαδο στο παντοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ.
Εκτός από το φως, το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να οξειδωθεί όταν έρθει σε επαφή με οξυγόνο, ενώ «εχθρός» του είναι και η έκθεση σε θερμότητα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος είναι ιδανικό για την αποθήκευση του ελαιόλαδου. Επίσης, όταν το ανοίγετε βεβαιωθείτε ότι είχε σφραγιστεί καλά.
Τέλος, εάν το ελαιόλαδο διατίθεται συσκευασμένο σε πλαστικό δοχείο πολυαιθυλενίου και σκοπεύετε να το κρατήσετε για λίγο καιρό, ίσως είναι καλό να το μεταφέρετε σε ένα σκούρο γυάλινο ή τσίγκινο δοχείο, διότι προφανώς διατηρείται καλύτερα με αυτόν τον τρόπο.
Εάν δεν μαγειρεύετε συχνά, μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να αγοράσετε μικρότερα μπουκάλια.