ΕλλάδαΕπικαιρότητα

ΠΟΜΙΔΑ: Οδηγός με αναλυτικά στοιχεία και λεπτομέρειες για τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ

«Φως» στις λεπτομέρειες της υπουργικής απόφασης για τους δικαιούχους, τις διαδικασίες, αλλά και τους «κόφτες» για τη μείωση έως 10% στον εφετινό ΕΝΦΙΑ ρίχνει η ΠΟΜΙΔΑ, με την έκδοση χρηστικού οδηγού με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, για περιπτώσεις βοηθητικών χώρων, συνιδιοκτησίας, πολυκατοικίες, ελλειμματικά η «χαμένα» συμβόλαια και λάθη η παραλείψεις στις αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου για την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, προκειμένου να κλειδώσουν το «κούρεμα» του φόρου.

Αναλυτικότερα με βάση τον οδηγό της ΠΟΜΙΔΑ

Ποιες οι προϋποθέσεις για την έκπτωση;

* Το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού.

* Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000 ευρώ/τ.μ. των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900 ευρώ/τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση. Για παράδειγμα κατοικία 100τμ με βοηθητικούς χώρους 20τμ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη με (100+20)=120τμΧ900€ = 108.000€.

Πότε δίνεται ολόκληρη η έκπτωση;

Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση, η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφ’ όσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης. Παράδειγμα: Ακίνητο το οποίο προσθέτει σε υφιστάμενο συμβόλαιο πυρός τους κινδύνους πλημμύρας και σεισμού την 01/07/2024 θα δικαιούται έκπτωση 50% (6 μήνες) στον ΕΝΦΙΑ του έτους αναφοράς.

Δήλωση συνιδιοκτητών

Ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών αν υπάρχουν. Αυτά τα πρόσωπα θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Λύσεις σε ειδικά προβλήματα

1) Δεν παρουσιάζεται το συμβόλαιό μου / δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις στο συμβόλαιό μου / τα στοιχεία αναφέρονται λανθασμένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Πάντως, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν είχαν στείλει τις καταστάσεις τους στην ΑΑΔΕ ενώ άλλες δεν τις έχουν στείλει ολοκληρωμένες, ή δεν ανέφεραν κρίσιμες καλύψεις για την λήψη της έκπτωσης.

2) Εάν υπάρχει συνιδιοκτησία και δεν ανιχνεύεται το συμβόλαιο, τότε ο συνιδιοκτήτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον λήπτη έτσι ώστε αυτός να τον δηλώσει στην πλατφόρμα όπως προαναφέρθηκε.

3) Ακυρο συμβόλαιο το οποίο έχει επανεκδοθεί στην ίδια ή σε διαφορετική εταιρεία δεν εμφανίζεται στο σύστημα

4) Πρέπει να γίνει αίτημα στις εταιρείες για να αποστείλουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ΑΑΔΕ.

5) Πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα έχει ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο που καλύπτει όλες τις κατοικίες. Θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει με την προαναφερθείσα διαδικασία όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών. Επειδή είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν λάθη, θα πρέπει να σταλεί κατάσταση ιδιοκτητών στην ασφαλιστική εταιρεία, έτσι ώστε αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει την ΑΑΔΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα