Τη «λύση δύο κρατών» για την επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή στηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως προκύπτει από την ομιλία του κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.
«Έθνη συνείδησης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν μετρώνται μόνο με το παράδειγμα της δύναμης. Μετρούμε με τη δύναμη του παραδείγματός μας, και γι’ αυτό όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ειρήνη. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε ώστε το Ισραήλ και ο παλαιστινιακός λαός να μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια και ασφάλεια με αξιοπρέπεια και ειρήνη», είπε.
«Για μένα αυτό σημαίνει λύση δύο κρατών», πρόσθεσε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση του Ισραήλ με τους γείτονές του. Αυτές οι επιθέσεις ενίσχυσαν μόνο τη δέσμευσή μου και την αποφασιστικότητά μου και τη θέλησή μου να το κάνω αυτό».
Ποια είναι η λύση των δύο κρατών
Η ιδέα της λύσης των δύο κρατών περιλαμβάνει την ειρηνική συνύπαρξη δίπλα-δίπλα ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού κράτους. Είναι ο στόχος της διεθνούς κοινότητας εδώ και δεκαετίες, που χρονολογείται από το Σχέδιο διχοτόμησης του ΟΗΕ του 1947, και πολλά έθνη λένε ότι είναι η μόνη διέξοδος από τη σύγκρουση. Αλλά η πρόοδος στον στόχο δεν ήταν καθόλου εύκολη και έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για πολλά ζητήματα.
Και οι δύο διεκδικούν ως πρωτεύουσά τους μέρη, αν όχι όλα, της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ. Αμφισβητούν πού να χαράξουν σύνορα και συνεχίζουν να συγκρούονται για τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη. Επιπλέον, αυτό που συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που διέφυγαν από το σημερινό Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1948 αποτελεί σημείο διαμάχης. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι υπάρχουν 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.
Θα αναγνώριζε μια γραμμή οριοθέτησης του 1967 γνωστή ως Πράσινη Γραμμή για τη διχοτόμηση της παλαιστινιακής και της ισραηλινής γης, με την επιφύλαξη ανταλλαγής εδαφών βάσει διαπραγματεύσεων, και θα χώριζε την Ιερουσαλήμ μεταξύ των δύο κρατών.
Μπάιντεν για νοσοκομείο στη Γάζα: «Προκλήθηκε από παλαιστινιακό πύραυλο»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ολοκλήρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ και κατά τη διάρκεια της κοινής του συνέντευξης με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στάθηκε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τα όσα είχε πει το πρωί της Τετάρτης, ότι ο βομβαρδισμός δεν έγινε από το Ισραήλ, επισημαίνοντας πως «έχει προκληθεί από μία αποτυχημένη εκτόξευση παλαιστινιακού πυραύλου».
Ο πρόεδρος των ΗΠα πήρε αποστάσεις σχετικά με την ταύτιση των Παλαιστινίων με τους μαχητές της Χαμάς, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ισοδυναμεί με «5 τρομοκρατικές επιθέσεις ανάλογες της 11ης Σεπτεμβρίου».
Let me make myself clear:
The vast majority of Palestinians are not Hamas.
And Hamas does not represent the Palestinian people.
— President Biden (@POTUS) October 18, 2023
«Η Χαμάς είναι χειρότερη από το ISIS»
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μία σύγκριση ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η πρώτη οργάνωση είναι χειρότερη από τη δεύτερη.
«Η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS, εξαπολύοντας καθαρό, ανόθευτο κακό στον κόσμο» είπε συγκεκριμένα, για να προσθέσει: «Είμαι λυπημένος και εξοργισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη», για την οποία η Χαμάς είπε ότι σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.
Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν για την ανθρωπιστική βοήθεια
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να περάσει στη Γάζα από την Αίγυπτο, προειδοποιώντας ότι τυχόν προσπάθειες της Χαμάς να κλέψει τη βοήθεια θα καταδείξουν ότι «δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού».
Οι ΗΠΑ «υπερασπίζονται απερίφραστα την προστασία της ζωής των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι της Γάζας χρειάζονται τρόφιμα, νερό, φάρμακα, στέγη».
«Σήμερα ζήτησα από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, με το οποίο συναντήθηκα για αρκετή ώρα σήμερα το πρωί, να συμφωνήσει στην παράδοση σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν επιθεωρήσεις και ότι η βοήθεια θα πρέπει να πηγαίνει στους αμάχους και όχι στη Χαμάς», δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Το Ισραήλ συμφώνησε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να αρχίσει να κινείται από την Αίγυπτο προς τη Γάζα», είπε ο πρόεδρος.
«Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, τα Ηνωμένα Έθνη και τους οργανισμούς τους, όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλους εταίρους στην περιοχή, ώστε τα φορτηγά να περάσουν τα σύνορα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μπάιντεν.