ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – Οι 9 εξαιρέσεις και οι προϋποθέσεις

Δωρεάν περίθαλψη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2025 εξασφαλίζουν ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που βρίσκονται σε «ειδικές συνθήκες».

Ειδικότερα σύμφωνα με οδηγίες του ΕΦΚΑ για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε άμεσα ασφαλισμένους και τα μέλη των οικογενειών τους από την 1η Μαρτίου και μετά απαιτούνται.

  1. Μισθωτοί: Να έχουν 50 μέρες εργασίας κατά το προηγούμενο έτος ή το τελευταίο 12μηνο. Για εργαζόμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα απαιτούνται 50 ημέρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η προσαύξηση 20% και οι μέρες άδειας ή επιδότησης λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.
  2. Επαγγελματίες: Να έχουν συμπληρώσει δύο μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο 12μηνο και να έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα.
  3. Εργάτες γης: Να έχουν συμπληρώσει 150 ημέρες κατά το προηγούμενο έτος ή το τελευταίο 12μηνο, και να έχουν εξοφληθεί τα ποσά εκκαθαρίσεων για τα έτη 2017-2022, καθώς και μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του 2023 να έχει εξοφληθεί η δόση. Η ασφαλιστικής ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα.
  4. Όσοι διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση σε πληγείσες περιοχές.
  5. Εργοδότες και ασφαλισμένοι με επαγγελματική εγκατάσταση σε περιοχές της περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.
  6. Εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
  7. Καταρτιζόμενοι άνεργοι. Ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν είναι ασφαλισμένοι και παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάστασης.
  8. Άνεργοι ηλικίας 29-55 ετών καλύπτονται για παροχές ασθενείας σε είδος από τον ασφαλιστικό φορέα τους εφόσον έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα 600 ημέρες εργασίας.
  9. Ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΔ/e-ΕΦΚΑ ηλικίας άνω των 30 ετών και μέχρι 67 ετών που διέκοψαν την άσκηση επαγγέλματος τους καλύπτονται για παροχές ασθενείας σε είδος από τον τέως ΟΑΕΔ/e-ΕΦΚ για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα