ΔήμοιΔήμος ΧαλανδρίουΠεριφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Πάτημα Χαλανδρίου: Από σιωπηλή πλατεία σε πηγή ζωής!

Ενα ασφαλές καταφύγιο περιπάτου, αναψυχής, άθλησης, πολιτισμού και κοινωνικής συναναστροφής για δεκάδες οικογένειες με παιδιά πρόκειται να διαμορφωθεί στο Πάτημα Χαλανδρίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, έπειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Γιώργου Καραμέρου, ενέκρινε τη διαμόρφωση κοινόχρηστης έκτασης 4.700 τ.μ., επί των οδών Γεννηματά, Κλεισούρας και Ευρυδίκης.

Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση πλατείας συνολικής έκτασης 3.440 τ.μ., που θα διαθέτει παιδική χαρά, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, μικρό αμφιθέατρο και πράσινες γωνιές, καθώς και τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας περιμετρικά της πλατείας.

Ο Γιώργος Καραμέρος επεσήμανε:

«Μετατρέπουμε μια σιωπηλή πλατεία σε πηγή ζωής, σε έναν καλαίσθητο και ασφαλή χώρο υπαίθριου παιχνιδιού, περιπάτου, χαλάρωσης, συνάθροισης και πρασίνου για νέους και μικρά παιδιά.

Σταθερά προσηλωμένοι στη βελτίωση της καθημερινής ζωής του Πολίτη αναβαθμίζουμε, αυτή τη φορά σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου, μια σχετικά νεόδμητη περιοχή που στερείται ανάλογων υποδομών.

Με την ολοκληρωμένη αυτή παρέμβαση επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στη γειτονιά, μείωση της ηχορύπανσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ ενισχύουμε την περιβαλλοντική ευαισθησία και την ανάπτυξη τοπικών οικονομικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 786.390,00 €, χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ενώ η δημοπράτηση και η εκτέλεσή του θα γίνει από τον Δήμο Χαλανδρίου.

Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει, είναι οι ακόλουθες:

• Διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας περιμετρικά της πλατείας, συνολικού εμβαδού 1.260 τ.μ. στις οδούς Κλεισούρας και Ευρυδίκης, που διαστρώνονται με ψυχρούς γκρι κυβόλιθους ενώ κατά διαστήματα παρεμβάλλονται και φιλέτα από κόκκινους κυβόλιθους.

• Κατασκευή πεζοδρομίων περιμετρικά της πλατείας, προσβάσιμων από ΑΜΕΑ με ράμπες, που διαστρώνονται με πλάκες πεζοδρομίου, καθώς και με ειδικές πλάκες για την όδευση τυφλών.

• Κατασκευή περίφραξης περιμετρικά της πλατείας, από τοιχίο και κιγκλίδωμα. Η είσοδος προς την πλατεία, γίνεται μέσω τεσσάρων (4) αντιδιαμετρικών εισόδων – πλατωμάτων.

• Διαμόρφωση πλατώματος κεντρικά της πλατείας, διαστρωμένο με σταθεροποιημένο «μαλακό» δάπεδο συμπυκνωμένου χώματος (κουρασάνι). Τα υφιστάμενα δέντρα διατηρούνται ενώ φυτεύονται και νέα για τη δημιουργία σκιασμένων χώρων. Ο χώρος παραμένει ελεύθερος για περπάτημα, τρέξιμο και ποδήλατο. Διαμορφώνεται επίσης ορθογώνια ζαρντινιέρα- καθιστικό και η πλήρης εγκατάσταση κρήνης με πόσιμο νερό.

• Κατασκευή παιδικής χαράς στη βορειοδυτική πλευρά του πλατώματος, για δύο ηλικιακές ομάδες. Προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση επτά (7) συνολικά νέων πιστοποιημένων οργάνων. Το δάπεδο θα καλύπτεται από ελαστικά πλακίδια ασφαλείας ενώ ο χώρος της παιδικής χαράς θα περιφράσσεται με ξύλινη περίφραξη και θα περιλαμβάνει και καθιστικό με πέργολα και παγκάκια.

• Κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης στο νοτιοδυτικό άκρο του κεντρικού πλατώματος, με περιμετρικό διάδρομο κίνησης και περιμετρική περίφραξη. Στο βορινό τμήμα υπάρχουν κερκίδες, ενώ ανατολικά και νότια διαμορφώνονται ζαρντινιέρες με ψηλή φύτευση.

• Κατασκευή μικρού αμφιθέατρου με κερκίδες από σκυρόδεμα σε σχήμα Γ, στο βορειοανατολικό άκρο του κεντρικού πλατώματος.

• Δημιουργία τριών περιοχών πρασίνου, συνολικής έκτασης 1.100 τμ., με κηπευτικό χώμα, χλοοτάπητα και φύτευση με κατάλληλα δέντρα. Πλήρης εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού συστήματος για το πότισμα. Η υπάρχουσα φύτευση θα διατηρηθεί και συντηρηθεί.

• Πλήρης εγκατάσταση φωτιστικών ιστών ύψους 4 μέτρων και φωτιστικών σωμάτων, για τον φωτισμό της πλατείας ενώ στο γήπεδο καλαθοσφαίρισης προβλέπονται τέσσερις ειδικοί ιστοί φωτισμού.

Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (πάγκοι, κάδοι απορριμμάτων, σήμανση).

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι