ΕπικαιρότηταΠολιτική

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να μεταφερθούν αρμοδιότητες της ΕΥΠ από τον πρωθυπουργό στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Πρωτοβουλία αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της αποκατάστασης του ρόλου της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω τριών τροπολογιών που κατατέθηκαν από το κόμμα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης:

  • Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα πρέπει να μεταφερθεί ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
  • Αποκαθίσταται ο ρόλος της Α.Δ.Α.Ε. ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγομένους. Επαναφέρεται συνεπώς το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, όταν η Α.Δ.Α.Ε. αποψιλώθηκε από την αρμοδιότητά της αυτή, οδηγώντας την υπό τον Πρωθυπουργό Ε.Υ.Π. σε ένα καθεστώς «πανοπτικής» ασυδοσίας.
  • Η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου, να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: α) το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους, εφόσον είναι γνωστή, η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα