ΕπικαιρότηταΚόσμος

Παναμάς: Δύο νεκροί από σφαίρες σε αντικυβερνητική διαδήλωση (video με σκληρές εικόνες)

Νεκροί από τις σφαίρες αγνώστου άνδρα, έπεσαν δυο άνθρωποι που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική κινητοποίηση στον Παναμά, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αυξάνει κατακόρυφα τις κοινωνικές εντάσεις που πυροδότησε η παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης κοιτάσματος χαλκού σε καναδική εταιρεία.

Οι θάνατοι των δυο διαδηλωτών ακολουθούν τις μαζικές κινητοποιήσεις στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η διαμαρτυρία εναντίον της σύμβασης με την εταιρεία First Quantum Minerals έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις.

Η εισαγγελία του Παναμά ανέφερε ότι συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση, χωρίς να δώσει καμιά λεπτομέρεια για το πρόσωπο αυτό.

Προσοχή! Το βίντεο που ακολουθεί, περιέχει σκληρές εικόνες

Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Τα μπλόκα που έχουν στήσει διαδηλωτές στοιχίζουν σε παναμαϊκές εταιρείες 80 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε διαφυγόντα έσοδα, σύμφωνα με σύνδεσμο επικεφαλής επιχειρήσεων.

Τα σχολεία είναι κλειστά για πάνω από μια εβδομάδα, ενώ πάνω από 150.000 ιατρικά ραντεβού δεν έγιναν.

Συνδικάτο εκπαιδευτικών του Παναμά (το ASOPROF) ανέφερε μέσω X ότι ο φερόμενος ως δράστης των δυο δολοφονιών είναι Αμερικανός, γεγονός που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τις Αρχές.

Αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο, έχουν καλέσει επανειλημμένα να τερματιστούν οι διαδηλώσεις, όμως συνδικάτα οικοδόμων και εκπαιδευτικών λένε ότι θα συνεχίσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις, μέχρι να ακυρωθεί η σύμβαση με την First Quantum Minerals.

Η νέα σύμβαση, που συμφωνήθηκε στις 20 οκτωβρίου, έγινε νόμος του κράτους με απόφαση της κυβέρνησης.

Επιτρέπει στην μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 χρόνια και της δίνει την επιλογή παράτασης για άλλα 20, με αντάλλαγμα ετήσια έσοδα 375 εκατομμύρια δολάρια για το κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση λέει ότι η νέα σύμβαση εξασφάλισε καλύτερους όρους για το δημόσιο από την προηγούμενη, ωστόσο οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν, κάθε άλλο παρά συμφωνούν.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα