Νεκροί από τις σφαίρες αγνώστου άνδρα, έπεσαν δυο άνθρωποι που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική κινητοποίηση στον Παναμά, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που αυξάνει κατακόρυφα τις κοινωνικές εντάσεις που πυροδότησε η παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης κοιτάσματος χαλκού σε καναδική εταιρεία.
Οι θάνατοι των δυο διαδηλωτών ακολουθούν τις μαζικές κινητοποιήσεις στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η διαμαρτυρία εναντίον της σύμβασης με την εταιρεία First Quantum Minerals έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις.
Η εισαγγελία του Παναμά ανέφερε ότι συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση, χωρίς να δώσει καμιά λεπτομέρεια για το πρόσωπο αυτό.
Προσοχή! Το βίντεο που ακολουθεί, περιέχει σκληρές εικόνες
#Chame / Al no poder avanzar a causa del cierre vial, el victimario se bajó del automóvil, amenazó a los protestantes y disparó a dos de ellos. Una de las víctimas fatales era docente y la otra era el esposo de una educadora. Video EFE / Carlos Lemos pic.twitter.com/T5pacQb2yx
— La Prensa Panamá (@prensacom) November 7, 2023
Μπλόκα σε όλη τη χώρα
Τα μπλόκα που έχουν στήσει διαδηλωτές στοιχίζουν σε παναμαϊκές εταιρείες 80 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε διαφυγόντα έσοδα, σύμφωνα με σύνδεσμο επικεφαλής επιχειρήσεων.
Τα σχολεία είναι κλειστά για πάνω από μια εβδομάδα, ενώ πάνω από 150.000 ιατρικά ραντεβού δεν έγιναν.
Συνδικάτο εκπαιδευτικών του Παναμά (το ASOPROF) ανέφερε μέσω X ότι ο φερόμενος ως δράστης των δυο δολοφονιών είναι Αμερικανός, γεγονός που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τις Αρχές.
Αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο, έχουν καλέσει επανειλημμένα να τερματιστούν οι διαδηλώσεις, όμως συνδικάτα οικοδόμων και εκπαιδευτικών λένε ότι θα συνεχίσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις, μέχρι να ακυρωθεί η σύμβαση με την First Quantum Minerals.
Η νέα σύμβαση, που συμφωνήθηκε στις 20 οκτωβρίου, έγινε νόμος του κράτους με απόφαση της κυβέρνησης.
Επιτρέπει στην μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 χρόνια και της δίνει την επιλογή παράτασης για άλλα 20, με αντάλλαγμα ετήσια έσοδα 375 εκατομμύρια δολάρια για το κράτος της κεντρικής Αμερικής.
Η κυβέρνηση λέει ότι η νέα σύμβαση εξασφάλισε καλύτερους όρους για το δημόσιο από την προηγούμενη, ωστόσο οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν, κάθε άλλο παρά συμφωνούν.