ΕπικαιρότηταΚόσμος

Παγκόσμια Τράπεζα: Ταμείο αποζημίωσης των φτωχών κρατών λόγω της κλιματικής αλλαγής

Οι χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών προχώρησαν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 ένα ακόμα βήμα και βρίσκονται πιο κοντά στην έναρξη λειτουργίας ενός ταμείου που θα βοηθήσει τα φτωχά κράτη που υπέστησαν ζημιές από τις κλιματικές καταστροφές, παρά τις επιφυλάξεις των αναπτυσσόμενων χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου απωλειών και ζημιών χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό βήμα για τους διαπραγματευτές των αναπτυσσόμενων χωρών στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Αίγυπτο πέρυσι, ξεπερνώντας την πολυετή αντίσταση των πλούσιων χωρών.

Αλλά τους τελευταίους 11 μήνες, οι κυβερνήσεις αγωνίστηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες του ταμείου, όπως το ποιος θα πληρώνει και πού θα βρίσκεται αυτό.

Μια ειδική επιτροπή του ΟΗΕ επιφορτισμένη με την υλοποίηση του ταμείου συνεδρίασε για πέμπτη φορά στο Άμπου Ντάμπι αυτή την εβδομάδα -μετά από τις αδιέξοδες συζητήσεις στην Αίγυπτο τον περασμένο μήνα- για να οριστικοποιήσει τις συστάσεις που θα υποβληθούν στις κυβερνήσεις όταν αυτές συναντηθούν για την ετήσια σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Στόχος είναι το ταμείο να τεθεί σε λειτουργία έως το 2024.

Η στέγαση ενός ταμείου στην Παγκόσμια Τράπεζα, της οποίας οι πρόεδροι διορίζονται από τις ΗΠΑ, θα έδινε στις χώρες-χορηγούς υπέρμετρη επιρροή επί του ταμείου και θα οδηγούσε σε υψηλά τέλη για τις χώρες-δέκτες, υποστήριξαν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Για να συμφωνήσουν όλες οι χώρες, συμφωνήθηκε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα λειτουργήσει ως προσωρινός διαχειριστής και οικοδεσπότης του ταμείου για μια τετραετία.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα