Αντιπεριφέρεια ΝήσωνΠεριφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Π. Χατζηπέρος: Στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για την Κυνόσουρα

Για τυπικούς λόγους το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου, των Περιφερειακών Συμβούλων Αττικής Παρασκευής Τουτουτζή και Ειρήνης Μεταξά, καθώς και άλλων πολιτών της Σαλαμίνας, κατά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και κατά του ΟΛΠ, σχετικά με την παραχώρηση της χερσονήσου της Κυνόσουρας στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ, αποφεύγοντας να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αντιπεριφέρεια Νήσων, “σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ η υπ’ αρ. 8216/38/14.2.2013 απόφαση του τότε υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση της εταιρίας ΟΛΠ ΑΕ για τη συμπλήρωση και αλλαγή των όρων δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή του Αρχαιολογικού Χώρου της Κυνόσουρας Σαλαμίνας (Αδόμητη Ζώνη Α), είναι κανονιστική πράξη της Διοίκησης και ως εκ τούτου απρόσβλητη με αίτηση ανάκλησης, έστω και για λόγους νομιμότητας.

Η απόφαση καταδεικνύει ξεκάθαρα την ουσιαστική αδιαφορία όλων όσων θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει αποφασιστικά από την πρώτη στιγμή, πριν από τρία χρόνια. Αλλά και την αδράνεια φορέων και κινημάτων της Σαλαμίνας για την προστασία της ευρύτερης περιοχής της Κυνόσουσας από παράνομες πράξεις της διοίκησης. Αποτέλεσμα είναι πλέον και μετά την απόρριψη της αίτησης του Χατζηπέρου και πολιτών της Σαλαμίνας, να μην υπάρχει άλλος τρόπος ανατροπής της παραχώρησης του συνόλου της έκτασης της Χερσονήσου της Κυνόσουρας και προστασίας της περιοχής, πλην της προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια”.

Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξηο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χατζηπέρος, δήλωσε:

«Πιστός στον όρκο μου στο Σύνταγμα (Αρθρο 24, παρ. 1) και τους Νόμους έπραξα το καθήκον μου, όπως μου υπαγόρευε η συνείδησή μου, ασκώντας την επίδικη αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν θα κρύψω την απογοήτευσή μου μετά την απορριπτική απόφαση και μάλιστα για τυπικούς λόγους.

Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα μπορούσε να καταστήσει τη Σαλαμίνα επίκεντρο αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.

Η παραχώρηση της αρχαιολογικής και αδόμητης Ζώνης Α’ της Κυνόσουρας στον ΟΛΠ και μέσω αυτού στην COSCO και ο ορισμός όρων δόμησης και χρήσεων γης στη συγκεκριμένη περιοχή, ήταν μία πράξη που αντιτίθετο στο Σύνταγμα και σε προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις, που προοστάτευαν την περιοχή λόγω της αρχαιολογικής και ιστορικής της σημασίας.

Από την πλευρά μου δηλώνω ότι δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι αυτό που θεωρώ ορθό, δίκαιο και νόμιμο και να ενεργώ για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος στην περιοχή αρμοδιότητάς μου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα Μνημείο της Παγκόσμιας Ιστορίας, όπως είναι η Κυνόσουρα».

Και κατέληξε λέγοντας τα εξής:

«Μετά από αυτή την εξέλιξη, ελπίζω ότι η COSCO, φορέας ενός πανάρχαιου πολιτισμού (του Κινεζικού) με ευαισθησίες σε θέματα πολιτισμού και παράδοσης, θα αντιληφθεί τη σημασία της συγκεκριμένης περιοχής και θα σεβαστεί, όπως τη σέβονται όλοι οι πολιτισμένοι λαοί, τη σημασία του Παγκόσμιου αυτού Μνημείου και θα το αναδείξει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Προσωπικά, προτίθεμαι να εξαντλήσω κάθε νομικό μέσο για την προστασία του, μέσω των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων».

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Αντιπεριφέρεια Νήσων