ΕπικαιρότηταΚόσμος

Οι Βρετανοί ρίχνουν άκυρο στον Σούνακ: Το 66% θεωρεί λάθος την ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη

Η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο και σφοδρές επικρίσεις από διεθνή ΜΜΕ και γνωστές προσωπικότητες.

Τώρα, σε δημοσκόπηση οι Βρετανοί τη χαρακτηρίζουν λάθος. Στη δημοσκόπηση που διενήργησε η YouGov, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες εκφράζουν την αντίθεσή τους για την απόφαση του Ρίσι Σούνακ, ενώ τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι για αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αποφασίσει το Βρετανικό Μουσείο και όχι η κυβέρνηση της χώρας.

Τι έδειξε η δημοσκόπηση για τον Σούνακ

«Ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να γίνει στο Λονδίνο σήμερα, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξη την επιθυμία της χώρας του να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λάθος απόφαση ακυρώνοντας τη συνάντηση;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η YouGov.

Το 66% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν λάθος την απόφαση του Ρίσι Σούνακ, το 11% την κρίνουν σωστή, ενώ το 22% απαντά «δεν γνωρίζω». Αξίζει να σημειωθεί πως το 59% των Συντηρητικών -του κόμματος που είναι επικεφαλής ο Βρετανός πρωθυπουργός- χαρακτηρίζει λάθος την απόφασή του, ενώ την ίδια άποψη έχει το 78% των Εργατικών.

Στο ερώτημα για το αν η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα ή να τα κρατήσει, το 49% τάσσονται υπέρ της επιστροφής. Το 15% λέει πως η Βρετανία πρέπει να κρατήσει τα Γλυπτά, το 26% δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται και το 10% απαντά «δεν γνωρίζω».

Τέλος, στην ίδια δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν ποιος πρέπει να αποφασίσει- μαζί με τις ελληνικές αρχές- για το αν θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το 50% κρίνει ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι αυτό που πρέπει να αποφασίσει για το ζήτημα. Το 22% εκτιμά πως πρέπει να αποφασίσει η βρετανική κυβέρνηση, το 7% απαντά «άλλος» και το 22 «δεν γνωρίζω». Μάλιστα, το 50% των Συντηρητικών πιστεύει ότι πρέπει να αποφασίσει το Βρετανικό Μουσείο, ενώ στους Εργατικούς ποσοστό ανεβαίνει στο 57%.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα