Αντιπεριφέρεια ΝήσωνΔήμοιΔήμος ΠόρουΠεριφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Οι προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης στη μετα-καλλικρατική εποχή

Στον Πόρο βρέθηκε το διήμερο 11 και 12 Ιουνίου ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου όπου συμμετείχε στις εργασίες του 8ου Φόρουμ Αυτοδιοίκησης «Οι προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη μετακαλλικρατική εποχή».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και η Ενωση Δημάρχων Αττικής, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης έκανε εκτενή αναφορά στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων που εκπονεί η Περιφέρεια Αττικής, ενημερώνοντας τους παραβρισκόμενους για τις αλλαγές που υπάρχουν στον τρόπο διαχείρισης σε σχέση με τον σχεδιασμό της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, η οποία είχε δρομολογήσει την κατασκευή τεσσάρων φαραωνικού τύπου εργοστασίων.

Τον σχετικό διαγωνισμό ακύρωσε η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία προχωρά σε ένα νέο περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, προσανατολισμένο σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους (διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση κ.α.) και εναρμονισμένο στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχουν γίνει ήδη μια σειρά ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση:

α) Εχει ήδη ολοκληρωθεί η Α’ φάση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

β) Οι Δήμοι έχουν -σχεδόν στο σύνολό τους- ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Περιφέρειας Αττικής και έχουν αποστείλει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης που εκπόνησαν.

γ) Αυτήν την περίοδο δρομολογείται η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και η Β’ Φάση Δημόσιας Διαβούλευσης του νέου ΠΕΣΔΑ που έχει ενσωματώσει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης και έχει εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ενόψει της τελικής έγκρισης το αμέσως επόμενο διάστημα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

«Για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο νέος σχεδιασμός και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, απαιτείται διαρκής και στενή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων», επεσήμανε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Φιλίππου.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Αντιπεριφέρεια Νήσων