Υπουργείο Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών για τα Κέντρα Αποτέφρωσης

Για τη σύσταση και λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας στην ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αννας Βαγενά, σχετικά με τη λειτουργία του «Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ)» εκ μέρους των μονάδων πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Κυρία Βαγενά, με την ερώτησή σας θίγετε ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα και θα έλεγα διαρκώς επίκαιρο. Ως πολιτεία, γνωρίζετε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε το ατομικό δικαίωμα επιλογής στον τύπο τελετής κηδείας. Αυτό ισχύει για όλους. Και πρέπει να κατοχυρώνεται για τον οποιονδήποτε.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει υπάρξει η δυνατότητα αυτή, η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος με τον νόμο που αναφέρατε και εσείς, τον ν. 4368/2016 με το άρθρο 15, μια νομοθετική πρωτοβουλία επί των ημερών της σημερινής Κυβέρνησης. Ενώ είχε υπάρξει από το 2006, με τον ν. 3448 του άρθρου 35 παράγραφος 1, η δυνατότητα στους Δήμους πρώτου βαθμού εντός των διοικητικών, αλλά και εκτός των διοικητικών τους ορίων σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους να μπορούν να συστήσουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών.

Επίσης, αυτό το διάστημα λύθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα των παραπάνω ρυθμίσεων και υπήρξε η Υπουργική απόφαση στις 7 Οκτωβρίου του 2015 –ήμουν εγώ τότε στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και είχα υπογράψει αυτή την απόφαση- που ακριβώς επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία και τη χωροθέτηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών.

Στις 15 Φεβρουαρίου του παρόντος έτους υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει με λεπτομέρεια τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας κέντρων αποτέφρωσης οστών εντός των υφιστάμενων κοιμητηρίων.

Τι εικόνα διαμορφώνουν όλα αυτά; Έχουμε διαμορφώσει ένα πλήρες πλαίσιο και τη δυνατότητα στους Δήμους, εάν το επιθυμούν και νομίζω ότι έχουν αυτή την υποχρέωση, δεν είναι θέμα επιθυμίας, είναι θέμα υποχρέωσης απέναντι σε αυτούς που τους αναγνωρίζουμε το ατομικό δικαίωμα της επιλογής στον τρόπο της τελετής κηδείας τους, να συστήσουν Κέντρα Αποτέφρωση Νεκρών. Το ερώτημα είναι τι εμποδίζει αυτή τη στιγμή τους Δήμους;

Ποιοι στέκονται ενάντια σε αυτό το ατομικό δικαίωμα; Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους σκοταδιστικές δυνάμεις εντός της ελληνικής κοινωνίας. Και θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο όλων των προοδευτικών ανθρώπων οι οποίοι αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα, ώστε να δημιουργήσουν εκείνους τους κατάλληλους όρους πίεσης για να γίνει πράξη αυτή η δυνατότητα.

Θέλω, επίσης, να πω ότι στις προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, στην προσπάθεια για να πιέσουμε ακόμα περισσότερο ώστε να γίνει πραγματικότητα η ίδρυση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, είναι να δώσουμε αυτήν τη δυνατότητα και σε ιδιώτες. Εάν οι Δήμοι δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν ως καθήκον να το κάνουν εκείνοι, δεν θα τους το απαγορεύσουμε, αλλά θα δώσουμε αυτήν τη δυνατότητα και σε ιδιώτες. Και σύντομα θα έρθει αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία.

Κυρία Βαγενά, ως σημερινός υπουργός Εσωτερικών θέλω να σας πω και προσωπικά ότι ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας. Νομίζω ότι αποτελεί υποχρέωση της σημερινής Κυβέρνησης και όχι μόνο, δεδομένου ότι υπάρχει ένα ευρύτατο μέτωπο μέσα στην ελληνική κοινωνία που θεωρεί ότι πρέπει επιτέλους να κατοχυρωθεί και να γίνει πράξη αυτό το ατομικό δικαίωμα επιλογής όσον αφορά τον τύπο της κηδείας.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, θα ήθελα να προσθέσω ότι αποτελεί δέσμευσή μας την οποία και θα υλοποιήσουμε, να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διευρύνουμε αυτή τη δυνατότητα».

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Υπουργείο Εσωτερικών