Άλλοι ΔήμοιΔήμοιΠεριφέρεια Βορείου ΑιγαίουΠεριφέρειες

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 στη Λήμνο και στον Αγιο Ευστράτιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενημερώθηκε απότην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο νησιά.

Επίσης, ενημερώθηκε για την αναπτυξιακή προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και τα έργα που υλοποιούνται και στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.

Η περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποβάθμιση του βιοπεριβάλλοντος και του γεωπεριβάλλοντος του νησιού.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του Αγίου Ευστρατίου από τον συνεχώς πολλαπλασιαζόμενο πληθυσμό των ακρίδων που συνεπάγονται σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις αλλά και κοινωνικέςκαθώς έχει επηρεαστεί η κτηνοτροφία που είναι η κύρια απασχόληση και πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Ε ξαιτίας του συγκεκριμένου γεγονότος, το νησί έχει κηρυχθεί ακριδόπληκτο και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 17 Μαΐου έως τις 17 Αυγούστου 2017.

Η περιφερειάρχης παρουσιάζοντας τα μέτρα αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού ζητήματος, αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση που συνήψαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γεώργιος Παπαδούλης εξήγησε ότι στο πλαίσιο της σύμβασης και με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο εκπόνησε και εφαρμόζει ειδικό τριετές σχέδιο ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού της ακρίδας.

Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος ενημερώθηκε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας της κτηνοτροφίας στο νησί του Αγίου Ευστρατίου λόγω της έλλειψης ζωοτροφών από την ολοκληρωτική καταστροφή των βοσκοτόπων και την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να καλύψει για τρεις μήνες τις σχετικές ανάγκες, σύμφωνα με το υπάρχον μητρώο αιγοπροβάτων και βοοειδών.

Παραλλήλως, η περιφερειάρχης και η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή παρουσίασαν το θέμα της άρσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της έκτασης του παλιού παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Ευστρατίου, που στόχο έχει να δοθεί η δυνατότητα τόσο στους αρχικούς ιδιοκτήτες όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκαταστήσουν τα ακίνητα και να τα αξιοποιήσουν προς όφελος του οικισμού και του νησιού.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Άλλοι Δήμοι