Περιφέρεια Δυτικής ΕλλάδαςΠεριφέρειες

Ο πρέσβης της Γαλλίας στη Δυτική Ελλάδα

Οι κοινές πολιτικές που μπορούν να χαράξουν μέσα από τη διαρκή συνεργασία σε σημαντικούς τομείς, συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Γάλλο πρέσβη Christophe Chantepy.

Η φιλία που συνδέει τις δύο χώρες, Ελλάδα και Γαλλία, είναι ιστορική, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομίας και της καινοτομίας.

Ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στον σοσιαλιστή προκάτοχό του πρόεδρο της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Διάσκεψη Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), τον Μισέλ Βοζέλ, περιφερειάρχη της Περιφέρειας Provence Alpes Cote d’ Azur (PACA) της Γαλλίας, ο οποίος προτίμησε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και να υποστηρίξει τον δεξιό υποψήφιο, ώστε να μην μπορέσει να εκλεγεί στην Περιφέρεια η ανιψιά της Μαρί Λεπέν και υποψήφια της ακροδεξιάς.

Εκτενής αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση για το τουριστικό προϊόν, αφού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Γάλλους, όπως τόνισε ο πρέσβης της Γαλλίας, λόγω της φυσικής ομορφιάς και του υψηλού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Μιλώντας ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που έχει η Περιφέρεια στον τομέα της γνώσης και της έρευνας, αφού στην περιοχή τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτού του τομέα, ενώ μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και η στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο για μεταφορά τεχνογνωσίας και καινοτομιών.

Κατά τη συνάντηση, έγινε αναφορά και στο Δίκτυο για την Συμμαχία και την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα που έχει συγκροτήσει η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας και διερευνήθηκε η συμμετοχή της Πρεσβείας της Γαλλίας στο Συνέδριο που θα γίνει στα τέλη του έτους.

Κλείνοντας, και από τις δύο πλευρές συζητήθηκαν θέματα για την ευρωπαϊκή συνοχή και την κρίση που την ταλανίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε πως θα πρέπει πλέον να διερευνηθεί το ερώτημα για το ποια Ευρώπη θέλουμε, το οποίο απαντάται μόνο με την Ευρώπη που μιλάει για προστασία και μεριμνεί για την ασφάλεια των πολιτών της και της οικονομίας της.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, η εκτελεστική γραμματέας Διονυσία Μαράτου και στελέχη του Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας.

 

Προτεινόμενα