ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ο Πούτιν όρισε κρατική διοίκηση στη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Ρωσίας

Photo by kremlin.ru

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Ρωσίας υπό προσωρινή κρατική διοίκηση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μεταβίβασε τις μετοχές της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Rolf και τα περιουσιακά της στοιχεία υπό την προσωρινή διαχείριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας. Η Rolf, που ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Κύπρο και ιδρύθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Σεργκέι Πετρόφ, ήταν μία από τις πρώτες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που εμφανίστηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η κίνηση αυτή δικαιολογήθηκε από το Κρεμλίνο ως μια πράξη με «εμπορική λογική», όμως ο ιδρυτής της εταιρείας αντιδρώντας ανέφερε πως αυτό έκανε τη Ρωσία να μοιάζει με χώρα μη κατάλληλη για επενδύσεις. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο στη Ρωσία αν και υπάρχει μια διαφορά. Η Μόσχα ανέλαβε τον προσωρινό έλεγχο φέτος αρκετών δυτικής ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων σε απάντηση για το πάγωμα ρωσικών περιουσιών ή τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δύση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δανική ζυθοποιία Carlsberg και ο γαλλικός κολοσσός γαλακτοκομικών προϊόντων Danone. Ωστόσο στην περίπτωση της Rolf, που πωλούσε παραδοσιακά μια ευρεία γκάμα ξένων αυτοκινήτων, είναι η πρώτη φορά που μια σημαντική επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην Ρωσία χάνει την περιουσία της με αυτό τον τρόπο.

Γιατί ο Πούτιν κρατικοποίησε την Rolf

Η Rolf, η οποία ανήκει σε εταιρεία (Delance Limited και Rolf Motors) με έδρα την Κύπρο και ιδρύθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Σεργκέι Πετρόφ, ήταν μία από τις πρώτες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η μεταβίβαση της διαχείρισης ξεκίνησε με ένα διάταγμα που δημοσιεύθηκε σε κυβερνητικό ιστότοπο. Ο Πετρόφ, που ζει στην Αυστρία, κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές ότι μετέφερε παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, κατηγορία την οποία αρνείται. «Αυτό σχετίζεται μόνο με οικονομική σκοπιμότητα και συμμόρφωση με την τρέχουσα νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και λαμβάνοντας υπόψη τη γνωστή διεθνή οικονομική κατάσταση που υπάρχει γύρω μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Rolf ήταν ρωσική εταιρία αλλά με ένα ιδιοκτησιακό σχήμα που περιελάμβανε εξωχώρια εταιρεία που απαιτούσε κρατική παρέμβαση, σύμφωνα με τον Πεσκόφ. Η Rolf ανέφερε πως ο Αλεξέι Γκουλιάεφ διορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, με τη Σβετλάνα Βινογκράντοβα ως πρώτη αναπληρώτριά του. Η προσωρινή διοίκηση δεν θα έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις της Rolf, πρόσθεσε. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης περιουσίας Rosimushchestvo σκοπεύει να αναπτύξει τη Rolf και να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της επίδοση, πρόσθεσε η Rolf.

Αντιδράσεις για την κίνηση του Πούτιν

Ο Πετρόφ αποκάλεσε την κίνηση άλλο ένα πλήγμα στο επενδυτικό τοπίο της Ρωσίας, διερωτώμενος αν οιοσδήποτε επενδυτής από την Ασία, για παράδειγμα, θα ρισκάρει να αγοράσει μερίδια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. «Προσωρινή σημαίνει μόνιμη (διοίκηση)», δήλωσε ο Πετρόφ τηλεφωνικώς στο Reuters. «Το ξέραμε όλο αυτό ήδη. Οι τραπεζίτες μας το είχαν ήδη πει — θα σας θέσουν υπό εξωτερικό μάνατζμεντ». «Αυτό είναι πιθανόν προς το συμφέρον μίας από τις δομές που τώρα προσπαθούν να αγοράσουν (περιουσιακά στοιχεία)», είπε ο Πετρόφ, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο μηχανισμός χρησιμοποιείται ως κάλυμμα για αναδιανομή περιουσιακών στοιχείων. «Οι άνθρωποι κάνουν συμφωνίες χρησιμοποιώντας πολιτικά κίνητρα», πρόσθεσε. «Αυτό έχει καταστροφικό αποτέλεσμα στον καθένα. Το κράτος είναι, κατά κανόνα, αναποτελεσματικό, ιδιαίτερα σε τέτοια πράγματα όπως η λιανική».

Ο Πετρόφ ήταν ένας από τους ελάχιστους Ρώσους επιχειρηματίες που υπέγραψαν μια επιστολή το 2014 με την οποία επέκριναν τη ζημιά στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας. Ρώσοι ερευνητές ξεκίνησαν έρευνα για τη Rolf το 2019, κατηγορώντας την για αγορά υπερτιμημένων μετοχών, μια κατηγορία που αρνηθηκε ο Πετρόφ και είπε πως μπορεί να είχε σχέση με τις πολιτικές απόψεις του.

Τον Σεπτέμβριο, πρώην στέλεχος της Rolf καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8,5 ετών επειδή φέρεται να συμμετείχε σε μια συμφωνία παράνομης μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό. Επίσης, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πετρόφ.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα