Φωτογραφία: Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Χριστιάννα Καλογήρου, Γιώργος Καραμέρος

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα το σύγχρονο σχέδιο «Ξενοκράτης» για τα σεισμικά φαινόμενα επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Safe Athens 2017».

Το σχέδιο «Ξενοκράτης» θα διέπεται από ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, θα περιλαμβάνει ενιαίους και κωδικοποιημένους κανόνες οργάνωσης και διαχείρισης και θα ενσωματώνει τη συσσωρευμένη εμπειρία που έχει αποκτηθεί.

Ο κ. Καραμέρος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη ολοκλήρωσης των προσεισμικών ελέγχων στα δημόσια κτίρια, την αύξηση των επιχειρησιακών ασκήσεων τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε μεμονωμένες δομές, πέραν των σχολικών μονάδων, όπως νοσοκομεία, μουσεία και υποδομές ζωτικής σημασίας στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.

Ειδικότερα, ως συντονιστής στο στρογγυλό τραπέζι για την αντισεισμική πολιτική της χώρας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιου Λέκκα, της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, του υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος Σεραφείμ Αθανασίου και της διευθύντριας της Μονάδας Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ Αναστασίας Ζηγούρα, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι δεδομένο ότι έχουν γίνει και γίνονται σημαντικές προσπάθειες. Οι δυνάμεις και τα συστήματα έχουν δοκιμαστεί σε πρόσφατα σεισμικά φαινόμενα. Οφείλουμε, όμως, να προετοιμαζόμαστε και να βελτιώνουμε συνεχώς την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, καθώς έρευνες και στατιστικές δεν αποκλείουν εκδήλωση ισχυρότερων φαινομένων.

Στο σχεδιασμό μας πρέπει να λαμβάνουμε διαρκώς υπόψη τη συνεχή αστικοποίηση, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις επεκτάσεις των υποδομών. Η συσσωρευμένη εμπειρία και τα επιτεύγματα των επιστημόνων στους μηχανισμούς πρόληψης, ενημέρωσης, αλλά και στο σχεδιασμό σύγχρονων και ασφαλών υποδομών, αποτελούν στοιχεία που πρέπει να διοχετευτούν και να αξιοποιηθούν στην καθημερινότητα και να μην παραμένουν στα συρτάρια ως βραβευμένα ερευνητικά προγράμματα.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη άμεσης εκπόνησης ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου σχεδίου Ξενοκράτης για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων».

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής