ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ο Αλεξάντερ Στουμπ είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία

Ο πρώην πρωθυπουργός συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ κέρδισε σήμερα τις προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία, απέναντι στον αντίπαλό του Πέκα Χααβίστο.

Ηταν μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από τις εντάσεις με τη γειτονική Ρωσία, μετά την ένταξη της βορειοευρωπαϊκής χώρας στο ΝΑΤΟ.

“Αλεξάντερ, συγχαρητήρια στον 13ο πρόεδρο της Φινλανδίας”, παραδέχθηκε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο Χααβίστο, πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέλος των Πρασίνων, που όμως σε αυτές τις εκλογές, έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος.

Τα οριστικά αποτελέσματα δίνουν το 51,6% των ψήφων στον Στουμπ, έναντι 48,4% για τον Χααβίστο.

Το 70,7% των σχεδόν 4,3 εκατομμυρίων εκλογέων, είναι εκείνοι που συμμετείχαν σε αυτό τον δεύτερο γύρο.

“Είναι απίστευτο που μια χώρα του μεγέθους της Φινλανδίας μπορεί να διοργανώσει τόσο δίκαιες και τίμιες εκλογές σε αυτή τη συγκυρία πολιτικής ασφαλείας. Είναι μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία στη Φινλανδία, είμαι ιδιαίτερα περήφανος για όλους τους Φινλανδούς που ψήφισαν»”, δήλωσε ο Στουμπ με ικανοποίηση απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος της Φινλανδίας, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Μαρτίου 2024.

Έχοντας περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός του κράτους, που εκλέγεται για θητεία έξι ετών, ηγείται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση. Είναι επίσης ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Ενας αξιοσημείωτος ρόλος που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χλμ. με τη Ρωσία.

Ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η βορειοευρωπαϊκή χώρα έθεσε τέλος σε τρεις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πέρυσι έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας, η οποία υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με “αντίμετρα”.

Στα τέλη Αυγούστου του 2023, η Φινλανδία αντιμετώπισε εισροή μεταναστών στα ανατολικά της σύνορα, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε μια μεταναστευτική κρίση στις πύλες της.

Το Ελσίνκι έκλεισε τα σύνορά του με τη γειτονική του χώρα τον Νοέμβριο, ένα μέτρο που είχαν υποστηρίξει όλοι οι υποψήφιοι στις εκλογές.

“Το γεγονός ότι ενταχθήκαμε πρόσφατα στο ΝΑΤΟ έχει ιδιαίτερη σημασία”, καθώς ο τρόπος με τον οποίο (η Συμμαχία) θα αναπτυχθεί στη Φινλανδία “θα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα έργο που θα επωμισθεί ο νέος πρόεδρος”, δηλώνει η Τεοντόρα Χελιμάκι, ερευνήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ και ο Πέκα Χααβίστο, αμφότεροι πρώην υπουργοί Εξωτερικών, έχουν κοινό όραμα για τη θέση που θα υιοθετήσει η χώρα απέναντι στη Ρωσία, με ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα