ΕπικαιρότηταΠολιτική

Νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Αναταράξεις στη ΝΔ και αντιδράσεις από υπουργούς και βουλευτές

Εσωτερικές αναταράξεις έχει προκαλέσει στη ΝΔ το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών λίγες ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίξει τα χαρτιά του με συνέντευξή του στη δημοσιά τηλεόραση.

«Γαλάζιο ανταρτικό για το νομοσχέδιο»

Οι διαφωνούντες και στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου φέρνουν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου που θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιδράσεις, με πρωτοκλασάτα γαλάζια στελέχη ωστόσο να διαμηνύουν πως θα καταψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο.

«Εγώ έχω άποψη βασική αλλά είναι σημαντικό να ακουστούν οι παράμετροι να εξηγήσει καταρχήν ο πρωθυπουργός το πλαίσιο, γίνει αυτός ο διάλογος και αυτή η συζήτηση», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης,

«Διαφωνώντας με τον γάμο δεν περιμένω να δω τι παραπάνω ή τι λιγότερο μπορεί να έχει. Στο δημόσιο διάλογο θα τοποθετηθώ επ’ αυτών που θα θέσει ο πρωθυπουργός», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί ανοιχτά ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Διαφωνούν επίσης οι βουλευτές Άννα Καραμανλή, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χαράλαμπος Χρυσομάλλης, Κώστας Καραγκούνης και ο Κώστας Γκιουλέκας.

Γαλάζια «όχι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών:

  • Αντώνης Σαμαράς πρώην πρωθυπουργός
  • Άννα Καραμανλή βουλευτής ΝΔ
  • Μάξιμος Χαρακόπουλος βουλευτής ΝΔ
  • Χαράλαμπος Χρυσομάλλης βουλευτής ΝΔ
  • Κώστας Καραγκούνης βουλευτής ΝΔ
  • Κώστας Γκιουλέκας βουλευτής ΝΔ

«Το τι θα ισχύσει για την κάθε ψηφοφορία ως προς την ΚΟ ή τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Όταν συμμετέχει σε μια ομάδα που έχει μια πολύ σημαντική αποστολή οφείλεις να υποστηρίζεις τις νομοθετικές πρωτοβουλίες να ενημερώνεσαι γι’ αυτές και να βγαίνεις μπροστά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Ιερό» όχι

Μετά το «ιερό όχι» της εκκλησίας της Ελλάδας ανοιχτό ενδεχόμενο συνομιλιών με τον πρωθυπουργό άφησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Ακούμε τόσα πολλά και είμαστε όλοι μπερδεμένοι. Κάποιος θα μιλήσει από την πολιτεία, θα ακούσουμε. Να δούμε ποια είναι η γραμμή η οποία θα ακολουθηθεί και θα πάρουμε και εμείς μετά θέση», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Είναι για να δοθεί η δυνατότητα της τεκνοθεσίας σε κάποια από αυτά τα ζευγάρια. Η εκκλησία διαφωνεί σε αυτό το οποίο επιθυμεί η πολιτεία να νομοθετήσει», ανέφερε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος. H γνώμη της εκκλησίας είναι σεβαστή αλλά νομοθετεί η κυβέρνηση τονίζει το Μαξίμου.

«Υπάρχει η εκτελεστική η νομοθετική και η δικαστική στη χώρα. Δεν νομοθετεί η εκκλησία», σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης. Στη δική του πρόταση που περιλαμβάνει γάμο, τεκνοθεσία και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρας επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και την ίδια του την ΚΟ. Θα ήταν ευχής έργον αύριο να έμπαινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο νόμος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Αποστάσεις από την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε η Αθηνά Λινού, η οποία αποκάλυψε ότι παραιτήθηκε από τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ.

«Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας την οποίαν να συμβουλεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η κ. Λινού. Nα γίνει σοβαρή συζήτηση με επιστημονικούς και κοινωνιολογικούς όρους ζητά το ΠΑΣΟΚ. «Μια τακτικιστική άποψη που διακατέχει την κυβέρνηση της ΝΔ και Ορίζεται όχι από τους τακτικισμούς της ΝΔ τι θα κάνουμε εμείς αλλά από τις αρχές και τις αξίες μας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

«Εμείς δεν μιλάμε για δημοψηφίσματα. Όχι! Μιλάμε για εκλογές! Έκλεψε την ψήφο του Ελληνικού λαού ο πολιτικά ανήθικος πρωθυπουργός», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να έπρεπε να συμπορευθούν για να υπάρξει μια κοινή αντιμετώπιση για να γίνει νόμος του κράτους αυτό το δικαίωμα των πολιτών», επεσήμανε ο Αλέξης Χαρίτσης από τη Νέα Αριστερά.

«Ζητούμε να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών», δήλωσε ο Δημήτρης Νασιός από το κόμμα Νίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο της ΝΔ θα περιλαμβάνει το δικαίωμα σε γάμο και τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια χωρίς ωστόσο να προβλέπει την ιατρικός υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέσω παρένθετης μητέρας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα