Η προσφυγική κρίση που ταρακούνησε την Ευρώπη πριν από οκτώ χρόνια, τώρα επιστρέφει και κατά μία έννοια δεν τελείωσε ποτέ.
Hταν όμως σε ύφεση, αλλά τώρα και πάλι “σιγοβράζει”.
Και σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η χώρα που ίσως το αποκαλύπτει αυτό εντονότερα, δεν είναι κάποια από τα κράτη υποδοχής (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία), αλλά η Γερμανία.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο πέρυσι, περισσότεροι από 322.000 πρόσφυγες κατέθεσαν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία.
Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου παγκοσμίως, μετά από εκείνον στις ΗΠΑ.
Η Γερμανία δέχεται περίπου τα μισά αιτήματα ασύλου από τις ΗΠΑ, αν και έχει μόλις το 1/4 του αμερικανικού πληθυσμού και λιγότερο από το 4% της έκτασης γης.
Στην πρώτη γραμμή αυτής της νέας προσφυγικής κρίσης που σιγοβράζει βρίσκονται πόλεις μεσαίου μεγέθους, όπως το Γκίσεν, του οποίο το Κέντρο Επεξεργασίας Αιτήσεων δέχεται περίπου 1.000 νέες αφίξεις κάθε εβδομάδα.
Εκεί, αξιωματούχοι και κάτοικοι παλεύουν να συνεχίσουν την παράδοση του “καταφυγίου” για τους πρόσφυγες, σε ένα ολοένα και πιο δυσμενές πολιτικό κλίμα.
Αλλεπάλληλες κρίσεις και προκλήσεις
Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος του Κέντρου, Μάνφρεντ Μπέκερ, «οι προκλήσεις τα τελευταία 8 χρόνια ήρθαν ανά κύματα».
Το 2015 ήταν η πρώτη μεγάλη εισροή προσφύγων, η επόμενη πρόκληση ήταν η πανδημία του Covid -19 και κατόπιν ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε καθημερινή βάση, όπως αναφέρει, καταφτάνουν στη Γερμανία μετανάστες και πρόσφυγες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή.
Η επιλογή του Βερολίνου και η κοινωνική δυσφορία
Οι σταθερές εισροές εν μέρει αντανακλούν μία επιλογή της Γερμανίας, της οποίας η κυβέρνηση, όπως σχολιάζει η WSJ, βλέπει τους νεοαφιχθέντες ως πιθανή λύση στη γήρανση του πληθυσμού και την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Αλλά η δυσφορία στην κοινωνία έχει ενταθεί, πυροδοτώντας στροφή των ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά, αφού στις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του AfD έχουν εκτιναχθεί στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 21%.
Πρόσφατη δημοσκόπηση που επικαλείται η WSJ έδειξε ότι το 48% των Γερμανών πιστεύουν ότι η χώρα θα πρέπει να κλείσει τελείως τα σύνορα στην υποδοχή νέων προσφύγων.
Σημειπωνεται ότι πριν από έναν χρόνο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 32%.