FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

Μπάιντεν: Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Οι ανακοινώσεις του Μπάιντεν

«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παίρνει ένα κομμάτι της Ουκρανίας, αυτό έκανε χθες ο Πούτιν με όσα είπε. Γνωρίζω ότι ο ίδιος οικοδομεί μια λογική για να συνεχίσει περαιτέρω. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την αρχή της ρωσικής εισβολής. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να προχωρήσουμε σε κυρώσεις.

Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να ανακηρύξει σαν ανεξάρτητες δύο περιοχές μιας άλλης χώρας; Για όνομα του Θεού. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω την πρώτη δέσμη κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, είναι οικονομικές – εμπορικές και θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει τις ενέργειές της.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Δεν θέλουμε πόλεμο. Θέλουμε με τους συνεργάτες μας να υπερασπιστούμε όσους δέχονται επίθεση. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά πιστεύω ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις ενέργειές της κατά της Ουκρανίας. Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν.

Έχουμε συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη, η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα».

Συγκεκριμένα οι κυρώσεις αφορούν:

  • Δύο μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, την τράπεζα V.E.B. και την Military Bank.
  • Τον οικονομικό αποκλεισμό της Μόσχας τόσο στην ανάληψη χρημάτων από δυτικές τράπεζες όσο στην ανταλλαγή νομίσματος στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.
  • Το «πάγωμα» του Nord Stream 2, σε συμφωνία με τη Γερμανία.
  • Την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να την εξοπλίζουν στρατιωτικά.

Η Ρωσία… απαντάει με διπλωματικές σχέσεις με τους αυτονομιστές

Από την άλλη μεριά, η Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως ότι εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Κιέβου και των Δυτικών.

Η Μόσχα και οι αυτονομιστικές «Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες δεν έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, συμφώνησαν στην «εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων», έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους «ομολόγους» του των δύο αυτονομιστικών περιοχών, συμπλήρωσε το υπουργείο.

«Η ρωσική πλευρά έχει στόχο να αναπτύξει πλήρη συνεργασία» με αυτά τα εδάφη, προκειμένου να «ενισχύσει την ειρήνη, την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια», συνέχισε η ίδια πηγή.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν τη στιγμή που το Κίεβο και οι Δυτικοί φοβούνται μια ρωσική στρατιωτική επίθεση μεγάλης εμβέλειας εναντίον της Ουκρανίας, στα σύνορα της οποίας έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Ο Ρώσος πρόεδρος πήρε το πράσινο φως του κοινοβουλίου του, ώστε να αναπτύξει στρατιώτες στις αυτονομιστικές ζώνες, προκειμένου να τις «υπερασπιστεί» έναντι αυτού που η Μόσχα παρουσιάζει ως μια πιθανή επίθεση του Κιέβου.

Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός.

«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε» στην περιοχή του Λουχάνσκ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο Πάβλο Κόβαλτσουκ, χωρίς να διευκρινίσει πού τραυματίστηκαν οι υπόλοιποι.

Έπειτα από τη συνεχή κλιμάκωση των προηγούμενων ημερών, οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για «σχετική ηρεμία» στη γραμμή του μετώπου. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν πάντως να εκτοξεύονται βλήματα σε πολλούς τομείς του Λουχάνσκ.

Από τις αρχές του έτους στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας έχουν σκοτωθεί οκτώ στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ένας πολίτης, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αυτονομιστών, κυρίως από πυρά του πυροβολικού.

Το 2021, σύμφωνα πάντα με τον ουκρανικό στρατό, σκοτώθηκαν 66 στρατιώτες στις δύο «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured