Άλλοι ΔήμοιΔήμοιΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΠεριφέρειες

Μουσείο στην Καλαμπάκα για την Ιστορία των Μετεώρων

Παραδόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τον πλήρη εξοπλισμό του, το μουσείο ψηφιακής απεικόνισης των Μετεώρων στην Καλαμπάκα, το οποίο δημιουργεί νέα δεδομένα στην τουριστική προβολή των Μετεώρων και της ευρύτερης περιοχής.

Η υποδομή αυτή προσφέρει τη δυνατότητα παρουσίασης – περιήγησης στα Μετέωρα, στην ευρύτερη περιοχή και την γεωμορφολογική της ιδιομορφία ενώ στην αίθουσα προβολής τρισδιάστατων βίντεο 110 περίπου θέσεων κινηματογραφικού επιπέδου, παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του να γνωρίσουν το μοναδικό φαινόμενο των βράχων των Μετεώρων.

Στην τελετή παράδοσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σημείωσε τα εξής:

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τον τόπο καθότι παραδίδεται έργο καινοτομίας, ένα έργο ουσίας, ψηφιακής οικονομίας και ένα μαθησιακό εργαλείο. Τα Μετέωρα είναι μια ιδιαίτερη μοναστική κοινότητα με διεθνή εμβέλεια στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη δημιουργία της συγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας, είναι να υπερβούμε μέσω της τεχνολογίας κάθε σύνορο και να καταστήσουμε τα Μετέωρα σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, με πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλία, την τοπική οικονομία και προπαντός τη μεταλαμπάδευση της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το μουσείο ψηφιακής απεικόνισης αξιοποιεί τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες και θέτει τις βάσεις για την αύξηση τόσο της επισκεψιμότητας, όσο και το χρόνου παραμονής στην περιοχή».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια κατάφερε να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία υπέρ των πολιτών.

Ευχαρίστησε τον πρώην δήμαρχο Καλαμπάκας Δημήτρη Σακελλαρίου, αλλά και τον νυν δήμαρχο Χρήστο Σινάνη για τη συνεργασία, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων Γιαγιάκο για την ιδέα, τον πολιτικό κόσμο των Τρικάλων για τη συμβολή του, την Ενωση Ξενοδόχων, τους συνεργάτες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Τρικάλων και όλους όσοι εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί το έργο.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, ο οποίος απεύθυνε και χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Αναγνωστόπουλος, οι περιφερειακή σύμβουλοι κ.κ. Γακόπουλος, Κολίτσας, Μπάρδας, Τσίγκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκος, ο αντιδήμαρχος Τρικάλων κ. Ψύχος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σϋμβουλοι του Δήμου Καλαμπάκας, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τρικάλων κ. Φαμίσης κ.ά.

Στοιχεία του έργου

Η περιφέρεια Θεσσαλίας αντιλαμβανόμενη έγκαιρα τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών όσον αφορά τόσο στην εξυπηρέτηση και υποβοήθηση των πολιτών αλλά και στην διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών, δίνει την ανάλογη προτεραιότητα σε αντίστοιχες δράσεις σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα αξιοποιώντας ταυτόχρονα και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο βασικός στόχος του εν λόγω έργου είναι η διεθνής προβολή της περιοχής, ως τουριστικού προορισμού, μέσω των νέων τεχνολογιών δίνοντας προστιθέμενη αξία στο Θεσσαλικό τουριστικό προϊόν.

Στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας» πραγματοποιήθηκαν:

• Εγκατάσταση κινηματογραφικού επιπέδου υποδομών προβολής τρισδιάστατων (3D) βίντεο στην Καλαμπάκα

• Εργα για την ανακατασκευή και βελτιστοποίηση της αίθουσας

• Δημιουργία υλικού 3D προβολής, υψηλής ποιότητας, και περιλαμβάνουν 3D spots μυθολογικού περιεχομένου (virtual reality) και πραγματικού περιεχομένου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έφτασε τις 700.000 ευρώ και η χρηματοδότησε έγινε μέσω Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Άλλοι Δήμοι