ΕπικαιρότηταΠολιτική

Μητσοτάκης στο CNN: Δεν θα έχουμε ύφεση εφέτος – Η εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων μετράει

Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει ύφεση εφέτος εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα νικήσει στις εκλογές και όταν ρωτήθηκε γιατί θα πρέπει οι πολίτες να τον εμπιστευθούν ξανά απάντησε ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ήταν επιτυχείς η κυβέρνησή του τήρησε τις υποσχέσεις της, έχτισαν από την αρχή σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μείωσε τους φόρους, την ανεργία στήριξε τους πολίτες σε δύσκολες περιόδους και τώρα ζούμε ακόμα μια και γιατί όπως σημείωσε «η εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων μετράει».

Δεν ξέρουμε είπε ακόμα τι θα ακολουθήσει, δεν ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον και έτσι η αξιοπιστία και η σταθερότητα αποτελούν σημαντικές αρχές για τους Έλληνες.

«Δεν θα αφήσουμε τους Ουκρανούς να χάσουν στο πεδίο της μάχης»

Ερωτηθείς για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση που τηρεί η χώρα μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη χώρα απέναντι στην ρωσική εισβολή γιατί όπως σημείωσε η σκληρή προσέγγιση φέρνει σωστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία και θα προσπαθούμε διαρκώς να μειώνουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. «Δεν θα αφήσουμε τους Ουκρανούς να χάσουν στο πεδίο της μάχης. Χρειάζονται όπλα και θα τους δώσουμε όπλα για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν την ειρήνη με τους δικούς τους όρους».

Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να τους δώσουμε τα μέσα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. «Είναι ένας επιθετικός πόλεμος είναι μια προκλητική απόπειρα από μια μεγάλη δύναμη να επιβάλλει τις αναθεωρητικές της φαντασιώσεις και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία».

Από την άλλη ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μείνουν ανοικτοί. Η διαπραγμάτευση κάποτε θα συμβεί ανάμεσα στις δυο πλευρές και η Ουκρανία θα πρέπει να είναι εκείνη που θα θέσει τους όρους της ειρήνης».

Για το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μπορεί να είναι χιονισμένα και κρύα στο Νταβός αλλά στην Ελλάδα έχουμε μια ηλιόλουστη ημέρα και όλες οι ανεμογεννήτριες μας δουλεύουν σε πλήρη ισχύ και παράγουμε σημαντικό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα και τον χειμώνα από τις ΑΠΕ. Αυτό είναι το μέλλον. Αυτό που μάθαμε από την εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε στις ΑΠΕ.

Είναι φθηνότερες και γεωπολιτικά πιο ασφαλείς. Τώρα όμως χρειαζόμαστε φυσικό αέριο και προετοιμαζόμαστε για ένα μέλλον χωρίς φυσικό αέριο. Έτσι όλες οι υποδομές μας πρέπει να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν για ένα μέλλον χωρίς φυσικό αέριο.

Για παράδειγμα κατασκευάζουμε ένα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην βορειοανατολική Ελλάδα και σύντομα θα μπορούμε να προμηθεύουμε τα Βαλκάνια. Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας και προμηθευτές για όλα τα Βαλκάνια. Μακροπρόθεσμα θα μπορεί να είναι ένας συνδυασμός υδρογόνου και αερίου και στην συνέχεια πράσινου υδρογόνου».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα