ΕπικαιρότηταΠολιτική

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, όταν εξαντλήσουμε την 4ετία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από την Αλεξανδρούπολη, μίλησε για το θέμα των εκλογών, αλλά και για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Και ουσιαστικά θα γίνουν σε χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία. Πολλοί είναι αυτοί που πίστευαν ότι θα ενδώσουμε στον δημοσκοπικό πειρασμό. Το διέψευδα κατηγορηματικά. Πλέον νομίζω μας πιστεύετε όταν μιλάμε για εξάντληση της τετραετίας. Ουδέποτε επιδίωξα το τοξικό κλίμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για το χρόνο των εκλογών και την τοξικότητα του προεκλογικού σκηνικού.

Παράλληλα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την Αλεξανδρούπολη, ανέφερε: «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για πόλωση ένταση που παραπέμπουν σε εποχές μνημονίων. Εμείς θα μιλάμε γ αυτά που έχουμε κάνει και αυτά που θέλουμε να κάνει.

Η αντιπολίτευση προσφεύγει στην τοξικότητα, μου κάνει εντύπωση η πλήρης ένδεια προτάσεων για το μέλλον της χώρας. Αυτό θα αναδειχτεί και θα το αναγνωρίσουν οι πολίτες. Έχουμε 3,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας, έχουμε αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα μεγάλες κρίσεις και έχουμε υλοποιήσει το προεκλογικό μας σχέδιο».

Για την κηδεία του τέως βασιλιά

«Έκανα μια δήλωση μετά το θάνατο του τέως βασιλέα, που τοποθετήθηκα με σαφήνεια. Με το θάνατό του γράφεται και σε τυπικό επίπεδο ο επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει. Η Ιστορία θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια και αυστηρά.

Είχα την ευκαιρία να συλλυπηθώ την οικογένειά του. Δεν βλέπω εντάσεις. Βλέπω μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση, που ίσως είναι χρήσιμη για νεότερες γενιές που ίσως δεν γνωρίζουν την ιστορία. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση απολύτως σωστή. Θα κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως αρχηγός κράτους, γιατί ήταν «αρχηγός του βασιλείου της Ελλάδας» που δεν υπάρχει πια.

Θα τελεστεί με τελετουργικό που επιβάλλεται στην ιστορική του διαδρομή, θα ταφεί στους οικογενειακούς τάφους στο Τατόι. Θα ενθάρρυνα όλους και όλες, με αφορμή το γεγονός, η αναμόχλευση της ιστορίας να γίνει χωρίς τις εντάσεις και προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που ανήκει στην Ιστορία και θα κριθεί από αυτή», είπε ο πρωθυπουργός για την κηδεία του τέως βασιλιά.

«Θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο»

Ο πρωθυπουργός μάλιστα ανακοίνωσε από τη συνέντευξη Τύπου, ότι ο Έβρος θα είναι μια από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιος. Το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υποψήφιος σε Δυτικό Τομέα Αθήνας, Αχαΐα και Β’ Πειραιά. «Θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο για λόγους συμβολικούς. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων και των αναπτυξιακών προκλήσεων».

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Απαντώντας σε ερώτηση για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Όχι δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο. Ανησυχώ για τη ρητορική, ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν έχει σωστή στρατηγική. Όσο ισχυρά προστατεύουμε τα σύνορά μας και όσο ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο διατεθειμένοι είμαστε να καθίσουμε να συζητήσουμε τη μια διαφορά που έχουμε με την Τουρκία.

Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής και από εδώ και πέρα να πέσουν οι τόνοι. Και εδώ και στην Τουρκία, θα έχουμε εκλογές την ίδια χρονική περίοδο, μπορεί να είναι και καλό από μιας πλευράς, σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ούτε χρειάζεται έγκριση κανενός για να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Ο φράχτης ήταν αποτελεσματικός και όπου είναι γεωγραφικά εφικτό θα επεκταθεί. Αφού η ΕΕ δεν θα μας δώσει πόρους γι’ αυτό, θα προχωρήσουμε με εθνικούς πόρους».

«Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να υπάρχει εκνευρισμός»

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο να εκφραστεί δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση στις εκλογές. «Κάθε εκλογή είναι αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο λόγος που μπορεί να έχουμε διπλές εκλογές είναι ότι έχουμε απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κατάλαβε ότι χάνει τις εκλογές. Βολευόταν σε εκείνη τη συγκυρία.

Δυσαρέσκεια μπορεί πάντα να εκφραστεί. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να υπάρχει εκνευρισμός. Οι πολίτες πιστώνουν στην κυβέρνηση την προσπάθεια. Πολλοί προέβλεπαν καταστροφικό χειμώνα, δεν ήταν όμως καταστροφικός χειμώνας. Η αγορά κινήθηκε πολύ καλά, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια, μας βοήθησε και ο καιρός. Η κυβέρνηση έχει ξοδέψει πολλά δισεκατομμύρια για να στηρίξει την κοινωνία. Η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη. Θα καθορίσει και θα στείλει τα μηνύματα».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα