ΕπικαιρότηταΠολιτική

Μητσοτάκης για δημογραφικό: Εθνικός κίνδυνος σε εξέλιξη η μείωση των γεννήσεων – Δεν θα γίνει καθεστώς

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, Δευτέρα 8 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Πολύ πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ σήμανε τον πιο ηχηρό συναγερμό για το δημογραφικό με τα στοιχεία για το 2022 να είναι αποκαρδιωτικά με μια γέννηση ανά δυο θανάτους». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023-Ώρα για δράση» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κατάσταση αυτή κλιμακώνεται εδώ και μισό αιώνα και έπαιξε ρόλο και η πανδημία», είπε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο συνέδριο είπε ότι έρχεται να εξετάσει έναν εθνικό κίνδυνο που είναι σε εξέλιξη αλλά δεν πρέπει να γίνει καθεστώς.

«Ο λαός μας είναι από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη και αυτό είναι αποτέλεσμα της πτώσης των γεννήσεων που ξεκίνησε τη δεκαετία του 80. Δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές αλλά και τοπικές πρόνοιες», είπε και το περιέγραψε ως ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση όμως τι νόημα θα είχε μια τέτοια ελπιδοφόρα πορεία όταν η σκιά της συρρίκνωσης απλώνεται πάνω στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, διερωτήθηκε και αναφέρθηκε στην ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι πλέον τα ζευγάρια κάνουν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία και αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία του ανεπτυγμένου κόσμου. Είπε ακόμα ότι πλέον έχει αλλάξει και το προσωπικό όραμα ευτυχίας των νέων ανθρώπων το οποίο συμπιέζεται σε ένα μεταβαλλόμενο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η άμυνα σε αυτά δεν μπορεί να αναζητηθεί σε όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες, τόνισε και σημείωσε ότι πρέπει να αναληφθούν μέριμνες από το κράτος για πολλές και καλές θέσεις εργασίας για να φτιάχνουν οι νέοι τη ζωή τους στον τόπο τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια αυξήθηκε το αφορολόγητο και τώρα αυξάνεται και άλλο για τις οικογένειες αλλά και το εφάπαξ επίδομα 2000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και επίσης αιχμή για την αύξηση των μισθών από τον Ιανουάριο του 2024 στο δημόσιο είναι η οικογένεια η οποία στηρίζεται με πρόσθετες μισθολογικές αυξήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο και μέτρα σε βάθος χρόνου. Η πείρα δείχνει ότι οι υψηλοί στόχοι δεν είναι παρά μεγάλα λόγια που κρύβουν τον δρόμο προς την λύση, είπε χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ρεαλιστική στροφή.

Θέτοντας τους στόχους σημείωσε:

  • Πρώτα η σταθεροποίηση των γεννήσεων
  • Η σταδιακή αναστροφή της πτωτικής πορείας τους με οδηγό το εθνικό σχέδιο δράσης
  • Με οριζόντιες πολιτικές που θα αφορούν όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής

Ευχήθηκε η αντιμετώπιση του δημογραφικού να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις χωρίς λαϊκίστικες και δημαγωγικές κορώνες. Είμαστε έτοιμοι να εμπλουτίσουμε το σχέδιό μας με γόνιμες προτάσεις, κατέληξε.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα