FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Μητσοτάκης: Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 350 εκατ. € τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους με τέκνα, ΑμεΑ

Στην ανακοίνωση ενός πακέτου ενίσχυσης ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ στους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα έχουμε αύξηση 150 ευρώ σε όλα τα επιδόματα π.χ. ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα έπαιρνε 140 ευρώ και τον Δεκέμβριο θα πάρει 350 ευρώ.

Θα ενισχύσουμε με 200 ευρώ συμπολίτες μας με αναπηρία που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ.

Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τέλος θα ενισχύσουμε με 150 ευρώ και τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά και αυτό θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες

Για τη φορολογηση των ελεύθερων επαγγελματιών: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει.

Για τον ελεύθερο επαγγελματία, λέμε ότι η αξία του πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθο. Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 απ’ ό,τι οι ευρωπαϊκές χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω κάτω. Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει.

Για τη φορολόγηση: Χαρακτήρισε λάθος την οριζόντια φορολόγηση (flat tax). Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Οποιος έχει υψηλότερα εισοδήματα, πρέπει να φορολογείται αναλογικλα, με έναν συντελεστή που είναι λογικός. Εμείς μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και γι’ αυτό όταν γκρινιάζουν οι επιχειρήσεις οτι δεν βρίσκουν προσωπικό, τους λέω πληρώστε περισσότερο.

Για την αισχροκέρδεια και τους ελέγχους: Είμαστε κάθετοι στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις, δικαιολόγησέ μας για ποιούς λόγους αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερα από ό,τι στο εξωτερικό. Και το περίεργο είναι ότι μετά την επιβολή προστίμων ,οι τιμές προσαρμόζονται. Το εννοώ ότι δεν είμαστε μπανανία. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολυεθνική. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Ελληνα καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται

Για την αποχή συμβολαιογράφων: Θα τα λύσουμε αυτά. Κάποιες αντιδράσεις ήταν υπερβολικές. Δεν πάει πίσω η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους, είμαστε σε καλό δρόμο για να επιλυθούν οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν.

Για την κυβέρνηση και το μεταρρυθμιστικό έργο: Εχω πάνω απ’ όλα την υποχρέωση τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Είμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας με ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων και βάρος στους ώμους μου όταν έχεις αυξήσει τα ποσοστά στην δεύτερη 4ετια. Δεν συμβιβάζομαι με την ικανποίηση της εκλογικής νίκης με 41%. Δεν μου λέει τίποτα. Το κοντέρ έχει μηδενίσει και υπενθυμίζω σε συνεργάτες και υπουργούς ότι θα κριθούμε από το μηδέν. Μην έχετε αμφιβολία ότι για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων υπάρχει προσήλωση στον στόχο.

Για το κυκλοφοριακό στην Αθήνα: Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί και δεν έχει εύκολες λύσεις καθώς όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα έχουμε μεγαλύτερη κίνηση και αυτό μας υποχρεώνει να κάνουμε παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις όπως η γραμμή 4 του Μετρό. Στον επόμενο μήνα οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα παραλάβουμε τα νέα λεωφορεία καθώς πολλά απο τα λεωφορεία μας είναι απαράδεκτα και δεν συμβαδίζουν με την εικόνα μιας χώρας που προοδεύει. Θα δώσουμε έμφαση και στο ποδήλατο. Θέλω να φτιάξουμε ποδηλατοδρόμους στο κέντρο, που θα έχουν νόημα. Π.χ. να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την Πανεπιστημιούπολη, ώστε να μπορεί να συνδεθεί με το κέντρο. Σε συνδυασμό με μεγαλύτερη έμφαση στον ρόλο της τροχαίας, αλλά εάν ήταν αυτό το πρόβλημα, θα το είχαν λύσει όλες οι χώρες. Εχουμε πεπερασμένο αριθμό δρόμων και πολλά αυτοκίνητα. Γι’ αυτό θα δώσουμε έμφαση στην καλύτερη λειτουργία των λεωφορείων. Μέσα στο 2024, μπορούμε να έχουμε βελτίωση της καθημερινότητας μέσα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τις κάμερες: Κάμερες θα μπουν. Ο προγραμματισμός είναι για 700 ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας. Από τη στιγμή που καλύπτουν δημόσιο χώρο δεν βλέπω να υπάρχει κανένα ζήτημα. Και στα ζητήαμτα της γενικότερης παραβατικότητας προσφεύγουμε σε ιδιωτικές κάμερες. Είναι καλύτερο αυτό να μπορούμε να το κάνουμε δημόσια. Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε την καθημερινότητα καλύτερη.

Για τη συνάντηση με τον Χάρη Δούκα: Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία. Υπάρχουν αποφάσεις που άπτονται της ζωής του δήμου αλλά οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης. Για παράδειγμα το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα προχωρήσει κανονικά. Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για τη Βασιλίσσης Όλγας, στη νομολογία υπάρχει το δεδικασμένο ότι πεζοδρομείται, δεν ξεπεζοδρομείται.Πολύ δύσκολο και λάθος να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured